Naslovnica Novosti Car-bus.net Shaula – International Minibus of the Year

Car-bus.net Shaula – International Minibus of the Year

409
0
PODIJELI

I ove godine, treći put zaredom, članovi međunarodnog žirija za izbor autobusa godine su, nakon opsežnih testiranja u Madridu, između tri kandidata odabrali najbolje vozilo u kategoriji minibusa.

I ove godine na red su došli turistički minibusevi. Na sajmu IFEMA u Madridu tri su se kandidata natjecala za titulu najboljeg na Minibus Euro testu: rumunski Aveuro baziran na Mercedes Sprinteru, španski Car-bus.net, koji je također baziran na Mercedes Sprinteru, ali samo na šasiji, dok je nadogradnja u potpunosti njihov proizvod, dok je treći kandidat bio turski Anadolu Isuzu s modelom Grand Toro.

Nakon dva dana testnih vožnji po Madridu, gdje su članovi žirija testirali sva tri minibusa u različitim uslovima, uslijedilo je glasanje, a prvog dana sajma autobusa FIAA Madrid, proglašen je pobjednik. Ovaj put najviše glasova i titulu International Minibus of the Year 2023. godine dobio je Car-bus.net Shaula. Prema ustaljenim pravilima ovog Izbora, poredak ostalih kandidata nije obznanjen.

Car-bus.net je španski nadograđivač koji svoja vozila proizvodi u Barceloni. Interesantno je da je osim kompletne nadogradnje, Shaula dobila i novu zadnja osovina sa zračnim ovjesom njemačke kompanije Müller kako bi ukupan kapacitet vozila bio povećan na 6.8 tona.

Međunarodni minibus Euro test održava se svake dvije godine u suradnji s IFEMA-om. Za organizaciju je zadužen magazin Autobuses & Autocares i njegov glavni urednik Miguel Sáez, španski član žirija. Svake dvije godine organizira se Minibus Euro Test, na kojem se naizmjence testiraju i biraju turistički minibusi i minibusi javnog prevoza.