Naslovnica Novosti Holandska Arriva kupuje 64 električne VDL Citee nove generecija

Holandska Arriva kupuje 64 električne VDL Citee nove generecija

344
0
PODIJELI

U koncesiji Sjeverni Brabant, Arriva proširuje svoju flotu sa 64 nova električna autobusa proizvođača VDL Bus & Coach. Arriva tako odgovara na cilj koji je postavila pokrajina Sjeverni Brabant o javnom prevozu bez emisija do 2030. godine. Kako bi pojačao ovu predanost, VDL Bus & Coach će isporučit Arrivi 40 VDL Citea nove generacije tipa LF-122 i 4 zglobna autobusa tipa LF-181. Ova vozila će se uglavnom koristiti za javni prevoz u gradu Tilburgu. VDL će također isporučiti 20 vozila tipa Citea LE-135 za korištenje na HOV linijama između Uden-Veghel-Eindhoven i Uden-Veghel-Den Bosch.

“S ovim proširenjem naše autobusne flote, poduzimamo važan korak prema našim ambicijama nulte emisije”, objasnio je Jan Pieter Been, regionalni direktor Arriva South. “Kao jedan od najvećih operatera javnog prevoza u Holandiji, imamo ime koje moramo podržati. Moramo prednjačiti. Za naše putnike, naše vozače i naše klijente. Zbog toga smo si postavili cilj da već 2027. budemo potpuno neutralni u pogledu ugljika. Postići ćemo 90% toga kroz prelaz na nulte emisije, a zadnjih 10% kompenzacijom. Na primjer, u svrhu kompenzacije, nedavno smo posadili šumu između Boxtela i Vughta.”

Pokrajina je odgovorna za javni autobusni prevoz u Sjevernom Brabantu i postavila si je cilj upravljati čistim i odgovornim voznim parkom javnog prevoza s najpametnijim i najodrživijim sistemom mobilnosti u Evropi kao željenim odredištem. “Električni autobusi u Brabantu, iz Brabanta: Održivost u svom najboljem izdanju”, kazao je Ard Romers, izvršni direktor VDL Bus & Coach Nederland. “Naša ambicija je doprinijeti čistom i održivom javnom prevozu. S razvojem nove generacije VDL Citea, napravili smo još jedan veliki korak prema tome. Putnici će doživjeti više udobnosti i tiše putovanje. Radno okruženje vozača potpuno je redizajnirano i dizajnirano prema najnovijim standardima. Ova nova vozila dat će javnom prevozu svjež i čist izgled.”

Tokom proteklog desetljeća VDL Bus & Coach postao je jedan od vodećih igrača u Evropi na području e-mobilnosti. Od predstavljanja prve Citee SLF-120 Electric u Ženevi 2013. godine, VDL Bus & Coach snažno se usredotočio na električnu mobilnost. Na temelju VDL vizije, razvijen je koncept autobusa koji se u potpunosti temelji na električnom pogonu i koji je spreman za budućnost, s nultom emisijom kao nešto što se podrazumijeva. Baterije u podu, jednodijelni kompozitni bočni zid, pametno upravljanje energijom, sofisticirani sistem kontrole klime i ergonomsko okruženje vozača. S ovih 5 velikih inovacija, VDL Bus & Coach predstavlja novu generaciju proizvoda VDL Citea, koja se sastoji od 4 poboljšane varijante dužine i 5 izvedbi.

Sva 64 nova vozila za Arrivu biće opremljena CCS Combo 2 utičnicama za punjenje s lijeve i desne strane za optimalnu fleksibilnost punjenja na lokacijama skladišta. Autobusi će također imati ISO ePM1 filtere u putničkom prostoru uključujući virusni filter, koji štiti od bakterija. Osim toga, vozila imaju sistem kamerama umjesto klasičnih retrovizora, potpuno su bez emisija i opremljena su inovativnim sistemom kontrole klime. Opremljeni su i AVAS sistemom koji osigurava optimalnu sigurnost učesnicima u saobraćaju. Ova vozila karakterizira veliki broj luksuznih sjedišta opremljenih posebno debelim jastucima za sjedenje i naslone, a uglavnom su sjedišta okrenuta prema naprijed za optimalnu udobnost putnika. Gradska vozila LF-122 i LF-181 odlikuju se dobrim protokom putnika, potpunim niskopodnim dizajnom i višenamjenskim prostorom za osobe s invaliditetom te prostorom za kolica.

Arriva Nederland dio je Arriva grupe koja je u vlasništvu Deutsche Bahna. Arriva pruža usluge prevoza putnika i posluje u 13 evropskih zemalja. U Holandiji Arriva ima oko 5.500 zaposlenika i djeluje u pokrajinama Drenthe, Flevoland, Fryslân, Gelderland, Groningen, Limburg, Sjeverni Brabant, Overijssel i Južna Holandija. Osim prevoza vozovima i autobusima, Arriva posluje na holandskom tržištu i pod imenom Arriva Touring. Arriva Touring također nudi prevoz na aerodromu Schiphol Amsterdam.