Naslovnica Novosti Sto novih vozila na gas uskoro na ulicama Beograda

Sto novih vozila na gas uskoro na ulicama Beograda

717
0
PODIJELI

Sto novih zglobnih autobusa s pogonom na komprimovani prirodni gas (CNG) BMC Procity 18 CNG najkasnije do kraja sedmice biće pušteno u saobraćaj u glavnom gradu Srbije Beogradu. Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je na predstavljanju novih vozila u novobeogradskom pogonu GSP precizirao da će se autobusi naći na najfrekventnijim i najopterećenijim linijama – 17, 23, 31, 65, 88.

“Zahvaljujući novim autobusima, najstarija vozila će biti povučena iz saobraćaja i tako će prosječna starost voznog parka biti sedam i po godina, što je u granicama evropskih standarda. Novi autobusi znatno će unaprjediti kvalitet našeg javnog prevoza, a važno je i da nastavimo da obnavljamo vozni park, što svakako iziskuje znatna sredstva. Ovih sto vozila koštalo je oko 35 miliona evra”, rekao je Šapić, saopšteno je iz Beoinfa.

Gradonačelnik je ocijenio da je ovo važan dan za Beograđane, jer su vozila ekološka i svakako će uticati na smanjenje zagađenja u gradu. Ovim pitanjem se trenutno intenzivno bave svi nadležni, naveo je Šapić, precizirajući da su najveći razlog periodičnog većeg zagađenja individualna ložišta, kojih prema procjenama ima između 150 i 200 hiljada u Beogradu. “Gasifikacija, daljinski i alternativni načini grijanja, ali i dalja nabavka ekoloških vozila za sistem javnog prevoza svakako će dati pozitivne rezultate kao mjere za smanjenje zagađenja u gradu”, istakao je Šapić.

Gradonačelnik je naglasio i to da će se vozila puniti kao i sva ostala ovakvog tipa na gasnim stanicama Kriogasa, a da će izgradnja javno-privatne gasne stanice u pogonu GSP, koja je predviđena za kraj marta, mnogo značiti za sva buduća vozila s gasnim pogonom.

U saopštenju se navodi da su nova vozila na gas niskopodna i zglobna, s maksimalnim kapacitetom putničkog prostora od 150, odnosno 38 sjedišta i 112 mjesta za stajanje, uz prostor za kolica za bebe i invalidska kolica. Opremljena su sistemom za detekciju požara u motornom dijelu, imaju rampu za olakšan ulazak osoba sa invaliditetom, osvjetljena su LED svjetlima, a grijanje je, osim radijatora, pojačano kaloriferima i krovnim grijanjem. Autobusi su opremljeni savremenim rashladnim sistemima, kao i nadzornim kamerama, sistemom za brojanje putnika i wi-fi internetom.

izvor:rs.n1info.com/b92.net