Naslovnica Novosti ZET Zagreb predstavio 45 novih autobusa

ZET Zagreb predstavio 45 novih autobusa

514
0
PODIJELI

Prvih 45 autobusa, od ukupno Ugovorom predviđenih 65, predstavljena su u utorak u ZET-ovom autobusnom pogonu u Podsusedu.

Riječ je o 20 gradskih niskopodnih autobusa proizvođača MAN, model Lionﹸs City 12C, kapaciteta 32 + 68 putničkih mjesta, čija je vrijednost oko 6,2 miliona eura s PDV-om, te o 25 gradskih niskoulaznih autobusa proizvođača Iveco, model Crossway Low Entry, kapaciteta 30 + 60 putničkih mjesta, vrijednosti oko 5,8 miliona eura s PDV-om.

Autobusi su nabavljeni na osnovu Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Nabava 65 autobusa za ZET d.o.o.” čija je ukupna vrijednost oko 23,8 miliona eura, a ukupna vrijednost nabavljenih autobusa oko 21,3 miliona eura. Ugovor je potpisan u junu 2021. godine između Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture, Središnje agencije za finansiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) i ZET-a. Nastavno na ugovorenu vrijednost autobusa, prihvatljivi trošak iznosi oko 17 miliona eura, od čega je 85 posto, odnosno oko 14,5 miliona eura bespovratnih sredstava, sufinansiranih iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, dok je 15 posto sufinansirano iz budžeta Grada Zagreba. Do kraja godine bit će isporučeno i preostalih 20 zglobnih autobusa proizvođača Mercedesa, model Citaro G.

Na predstavljanju autobusa, prisutnim su se obratili gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević, potpredsjednik Vlade i ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković, direktor ZET-a Marko Bogdanović te direktor SAFU-a Dragan Jelić, koji su izrazili zadovoljstvo obnovom i modernizacijom voznog parka ZET-a.

“Ovim iskorakom podižemo standard organiziranog javnog prevoza na viši nivo. Novi autobusi garantuju vožnju u boljim i kvalitetnijim uslovima, a putnicima pouzdanije i udobnije putovanje. Osim toga ostvaruju se i višemilionske uštede na potrošnji goriva, a budući je riječ o autobusima na dizel s motorima najviše Euro 6 norme, znatno će se smanjiti količina štetnih plinova koji zagađuju zrak u Zagrebu”, kazao je gradonačelnik Tomašević.

Najavio je i kako je ova isporuka ujedno i zadnja nabavka autobusa na dizelsko gorivo, jer će u budućnosti ZET i Grad Zagreb biti usmjereni na nabavku vozila na alternativni pogon.

Ministar Oleg Butković najavio je kako će do kraja ove godine, u sklopu Nacionalnog programa otpornosti i oporavka, biti potpisan ugovor o nabavci 20 novih niskopodnih tramvaja. “Svi ovi projekti će olakšati i poboljšati život u Zagrebu, a zadaća svih nas je osigurati građanima bolji, sigurniji i funkcionalniji javni prevoz. U perspektivi nam je na raspolaganju skoro 34,5 miliona eura za razvoj i modernizaciju javnog prevoza u Hrvatskoj. Od te svote značajan dio namijenjen je Zagrebu i nadam se da ćemo uspješno realizirati sve planirane projekte”, poručio je ministar Butković

Zagrebački električni tramvaj d.o.o., kao savremeni prevoznik, uz odgovornu upravljačku politiku za cilj ima osiguravanje kvalitetne održive usluge i saobraćajne povezanosti svih gradskih predjela.

“Ovi su autobusi opremljeni svim potrebnim sistemima, poput klime i video nadzora, zbog čega će putovanje biti ugodnije i sigurnije. A kako ZET posebnu pažnju posvećuje najosjetljivijim korisničkim skupinama, autobusi su opremljeni i rampama za olakšani pristup vozilu osobama s invaliditetom”, rekao je direktor ZET-a Marko Bogdanović te se zahvalio ministru i gradonačelniku čija uspješna saradnja rezultira modernizacijom ZET-ovog voznog parka.

Direktor SAFU-a, Dragan Jelić uvjeren je u daljnju uspješnu saradnju s Gradom Zagrebom i potpisivanje novih ugovora vezanih za tramvaje i tramvajsku infrastrukturu. “Realizacija naših projekata povećat će sigurnost putnika i poboljšati kvalitetu života u Zagrebu, a novi autobusi s najmodermijim motorima doprinijet će poboljšanju ekološke slike grada Zageba”, rekao je Jelić.

Izvor: ZET-Zagrebački električni tramvaj