Naslovnica Novosti Vikingbus kupuje električne Mercedes Citare

Vikingbus kupuje električne Mercedes Citare

346
0
PODIJELI

Danska autobuska kompanija Vikingbus naručila je 31 potpuno električni autobuso Mercedes eCitaro. U budućnosti će se uglavnom koristiti u Køgeu, lučkom gradu južno od danske prestolnice Kopenhagena na istoku otoka Sjælland. Zadatak će biti izuzetno zahtjevan: Redovna služba koja uključuje i izlete u južniju općinu Stevn. Ovo je najduža linija gradskog saobraćaja u Danskoj, što rezultira nekim putovanjima dužim od 500 kilometara dnevno.

Ovo su veoma rijedak slučaj ovako duge linije uz teške uslove rada koji su teški i za dizelski, a kamo li tek za električni gradski autobus. 31 eCitaro autobus će biti idealno pripremljen za to, s fokusom na najnoviju generaciju NMC3 baterija visoke gustoće energije i ukupnog kapaciteta od 588 kWh. Planirano je da gradski autobusi krenu sa radom na prelazu 2023. na 2024. godinu.

Vikingbus predstavlja jednu od vodećih autobuskih kompanija u Danskoj s oko 450 gradskih autobusa, međugradskih autobusa i turističkih autobusa, kao i 13 baza širom države. Privatna kompanija bazira se na spajanju 17 kompanija i u potpunom je danskom vlasništvu. Nudi širok raspon prevozničkih usluga, ali i usluge prevoza hitne pomoći kako u Danskoj tako i izvan nje.

Uz narudžbu za 31 Mercedes eCitaro autobusa, Vikingbus je naručio i nekoliko Mercedes Intouro autobusa koji se koriste kao školski autobusi u regiji Jutland. Vikingbus je također naručio deset luksuznih putničkih autobusa nove generacije Setra 517 HDH od povezanog Setra brenda, a ova vozila će također biti isporučena početkom iduće godine.