Naslovnica Novosti Tramvaji u Osijeku kao iz bajke

Tramvaji u Osijeku kao iz bajke

415
0
PODIJELI

Tramvaji u Osijeku su uređeni povodom božićnih i novogodišnjih praznika, a u vožnji će uživati i ljubitelji Harryja Pottera. Naime, Gradski prijevoz putnika (GPP) Osijek je odlučio obradovati mališane, ali i one starije tako što će ukrasiti dva tramvaja. Jedan izgleda poput zimske bajke, dok drugi nosi naziv Esseker Express i ima motive iz filmova o avanturama mladog čarobnjaka.

Tramvaj Ledeno kraljevstvo vozi na redovnoj liniji dok će Esseker Express radnim danom voziti za organizovane skupine djece iz vrtića i škola, a moguće su i pojedinačne rezervacije za mađioničarsku predstavu u tramvaju. Vikendom će raditi na redovnoj liniji.

Adventska vožnja se u Osijeku održava još od 2011. godine i, očekivano, uvijek izazove veliko interesovanje stanovnika i turista. Božićni tramvaj tokom zimske sezone posjeti više od 15 hiljada ljudi. Osječke ulice i trgove ove godine obasjava čak 15 kilometara lampica. Advent se održava na Trgu Svetog Trojstva i ispred konkatedrale Svetog Petra i Pavla. Tu je i panoramski točak visine 35 metara.

Vrijedi istaći i da je ove godine GPP Osijek obnovio svoju flotu gradskih autobusa nabavkom sedam novih niskopodnih MAN Lion's City gradskih autobusa. Projekat je vrijedan preko 2,2 miliona eura, a očekuje se i isporuka još šest Iveco autobusa.

izvor:klix.ba/gpp-osijek.com