Naslovnica Novosti 45 MAN Lion’s City E autobusa na putu za Kopenhagen

45 MAN Lion’s City E autobusa na putu za Kopenhagen

374
0
PODIJELI

Pored narudžbe za 31 Mercedes eCitaro, danski prevoznik Vikingbus također je poslao narudžbu za 45 autobusa MAN Lion’s City 12 E. Oni će biti raspoređeni na linijama u širem području Kopenhagena. Isporuke su predviđene od proljeća 2023. godine.

Movia je raspisala tender za autobuske linije u Kopenhagenu i na Sjællandu, a Vikingbus je dobio značajan dio linija koje će obavljati sa novonaručenim autobusima. Vikingbus je već stekao iskustvo s MAN električnim autobusima kada je 2021. i 2022. pustio u rad 12 električnih autobusa na linijama u Odderu i Skanderborgu. Vrijedi istaći da je ovaj model autobusa nedavno proglašen i za “Autobus godine 2023.”. Brojni modeli električnih autobusa rade (ili su ugovoreni i čekaju se isporuke) u regiji Kopenhagena, a neki od njih su proizvođača kao što su Yutong, BYD, Ebusco, VDL.

Novi električni autobusi imat će svoje mjesto za punjenje gdje će biti dozvoljen i korišten “MAN eManager pre condition mode”. To znači – kao što je uobičajeno u svijetu električnih autobusa – mogućnost grijanja ili hlađenja sjedišta vozača, kabinu i bateriju dok je autobus u postolju za punjenje. Danas je MAN Lions City E već u pogonu u Malmeu, a uskoro će se MAN-ovi električni autobusi voziti i u Geteborgu i Štokholmu. “U Norveškoj se upravo završavaju neki veliki tenderi u regiji Oslo, gdje MAN očekuje da će isporučiti veliki broj električnih autobusa”, kazali su iz MAN Truck & Bus.

Jesper Mathiesen, menadžer flote i tendera za gradske autobuse u MAN Denmark, koji je bio odgovoran za pregovore i tendere u vezi sa narudžbom, je izjavio: “Sklapanjem ugovora sa Vikingbus Danmark, obje strane potvrđuju dugogodišnju saradnju. Za nas će biti nevjerovatno uzbudljivo imati toliko električnih autobusa na cestama u široj regiji Kopenhagena i susjednim prigradskim opštinama. Toliko naručenih autobusa od Vikingbusa znači da je potrebna dobra saradnja i 100 posto usredotočenosti obje strane da bi vozila bila isporučena i krenula sa radom u dogovorenom roku.”