Naslovnica Novosti Van Hool predstavio novu generaciju: Van Hool T

Van Hool predstavio novu generaciju: Van Hool T

642
0
PODIJELI

Nakon uspješnih Van Hool T8, T9 i TX generacija, Van Hool T se predstavlja kao logičan nasljednik. Novi Van Hool T autobusi nedavno su predstavljeni i oni će postaviti ton brendu Van Hool u narednih deset godina. Van Hool T je novi asortiman proizvoda koji se savršeno uklapa u postojeći portfolij Van Hool luksuznih autobusa: serije EX i TDX.

Van Hool je predstavio pregled čitavog asortimana sa modelima T Alicron, T Acron i T Astron. Razvoj Van Hool T-a vođen je sa četiri glavne teme: aerodinamika, dizajn, udobnost i sigurnost.

Aerodinamika:
Čista, kontrolisana aerodinamika naprijed i pozadi za optimalnu efikasnost (smanjenje potrošnje goriva) i ekologiju (niske emisije CO2). Omotani dizajn, prednji i zadnji, i prednji spojler osiguravaju optimalnu racionalizaciju kako bi se izbjegla što je moguće veća turbulencija zraka. Imajući to na umu, svjetla za maglu i svjetla za krivine također su u potpunosti integrirani u uglađen dizajn.

Specifičan dizajn zadnjeg kraja u potpunosti je usmjeren na optimalnu aerodinamiku. Najupečatljivija dizajnerska karakteristika Van Hool T-a je posebno konveksno vjetrobransko staklo, čiji je oblik i nagib u potpunosti u skladu s maksimalnim protokom zraka. Na prednjem dijelu vozila, donja strana ima glatku završnu obradu kako bi se i ovdje minimizirala turbulencija zraka. Zahvaljujući ovoj upečatljivoj aerodinamičkoj strukturi, buka vjetra je također svedena na minimum. Aerodinamika u Van Hoolu također doprinosi ukupnom osjećaju udobnosti, što je jedna od osnovnih vrijednosti brenda. Van Hool T standardno ima novodizajnirane retrovizore. Podrazumijeva se da opciono dostupne kamere koje zamjenjuju retrovizore, nazvane MirrorCams, mogu dati ogroman doprinos posebno niskom otporu zraka Van Hool T autobusa.

Dizajn:
Tradicionalan i prepoznatljiv dizajn je prema tipičnim Van Hoolovim stilskim kanonima. Horizontalna igra linija rezultira inovativnim, elegantnim i bezvremenskim konceptom u Van Hool tradiciji. Horizontalne linije naprijed i pozadi, zajedno sa hromiranom trakom sa strane vozila, čine Van Hool T trenutno prepoznatljivim kao Van Hool luksuznim autobusima.

Suptilni hromirani elementi na prednjoj strani i sjajna crna površina između farova naglašavaju Van Hool dizajnerski jezik i daju Van Hool T-u vrhunski izgled. Kako bi se na izbalansiran način uklopili s horizontalnim linijama, prednja i zadnja svjetla su dobila inkluzivni dizajn. Dnevna svjetla/indikatori na prednjim i zadnjim svjetlima, takoreći, hvataju horizontalnu liniju i ne dozvoljavaju ni jednoj liniji da pobjegne. Prednja i zadnja svjetla u potpunosti koriste LED tehnologiju i dopunjuju novi jezik dizajna najnovijih Van Hool proizvoda.

Bočna hromirana traka stvara jasnu razliku između prozora i karoserije. Sa zadnje strane, bočnu stranu autobusa krasi peraja u boji karoserije koja daje dinamičan dodir dizajnu bokova. Da bi se naglasila odvojenost između stakla i karoserije, ova peraja ne ostvaruje vizuelni kontakt sa krovom i karoserijom.

Unutar vozila je potpuno nova atmosfera koja odmah upada u oči. Sve površine su trenutno obrađene modernom crnom bojom, kao što su okviri prozora, okviri sjedišta i šine. Krovna obloga iznad vozačevog sjedišta je, s druge strane, završena u svjetloj boji i indirektno je osvijetljena LED unutrašnjim osvijetljenjem. Rezultat je prigušeni efekat luksuznog osvjetljenja koji izbjegava ometanje vozača i njegovog pogleda izvana.

Vozača čeka potpuno novo radno okruženje. Nova instrument tabla sa vrhunskim dizajnom nudi vozaču prijatno, moderno i, iznad svega, radno mjesto sa vrhunskim osjećajem. Ergonomski potpuno dizajniran i preuređen, digitalni displej i savremeni multimedijalni sistem sa ekranom osetljivim na dodir i fizičkim tasterima ne samo da olakšavaju rad vozača već ga čine i prijatnim.

Unutrašnjost je u trendi crnoj boji, sa prijatnim materijalima na dodir, vrhunskim ambijentom zahvaljujući suptilnim trakama u brušenom hromu. Putnici su dobrodošli u luksuznom, redizajniranom enterijeru. Dizajnerski odjel Van Hool posebno je razvio novi atmosferski dizajn interijera gdje su materijali i boje stručno odabrani s osjećajem za stil i klasu.

Udobnost:
Van Hool duguje sebi da ne čini nikakve ustupke kada je udobnost u pitanju. U razvoju Van Hool T-a, ova tema je prirodno bila u prvom planu. Nova generacija sjedišta za vrhunski komfor pojavljuje se sa lansiranjem Van Hool T. Sjedišta su u isto vrijeme lakša i udobnija, nudeći čitav niz opcija. Uz uštedu težine od 5 do 6 kg po sjedištu, smanjuje se i potrošnja goriva. Jedna od značajnih opcija je tzv. funkcija kolijevke, u kojoj se sjedište pomjera dok je naslon oboren. Ovo omogućava putniku da uživa u položaju kao da je u fotelji.

Za odlaganje lake prtljage putnici sada mogu koristiti novo dizajnirane police. One su postavljene više bočno na novoj generaciji i blago su nagnute povećavajući tako zapreminu za skladištenje. Važnije je povećanje prostora u samoj kabini. Postavljanje polica više sa strane stvara više prostora, uglavnom na nivou prolaza i sjedišta uz njega. Ovo omogućava putnicima koji sjede na ovim srednjim sjedištima da stoje uspravno bez da ih ometaju police.

Ulazak u Van Hool T također će od sada biti lakši. Stepenice su proširene, sklopivo sjedište vodiča je okačeno za još više prostora, a putnicima su na raspolaganju više i veće ručke za lak i siguran pristup vozilu. Van Hool je razvio i novi sistem kontrole klime za novu T liniju. Zahvaljujući novoj tehnologiji, novi sistem kontrole klime bolje i brže hladi i grije, a istovremeno je energetski efikasniji od prethodne generacije. Važna je i radna tišina. Ovisno o verziji, novi sistemi proizvode 6 do 10 decibela manje buke, što je veliki korak naprijed u smislu ukupnog komfora putnika.

Kao vrhunski autobus, T Astron je opremljen integrisanim sistemom klimatizacije sa odvojenim isparivačima. Četiri pojedinačne, ali centralno kontrolisane kompaktne klima jedinice uvučene su u krov i obezbjeđuju brzu i ujednačenu kontrolu klime u četiri zone kabine. Svi Van Hool T klima uređaji standardno imaju antivirusne mogućnosti. Konačno, vozač uživa u poboljšanoj klimatskoj udobnosti zahvaljujući novom sistemu grijanja na prednjem dijelu sa odvojenim priključkom za vozača. Ovo poboljšava distribuciju vazduha između vjetrobrana i vozača.

Sigurnost:
Sa uvođenjem Van Hool T serije, brend također predstavlja svoju novu sigurnosnu opremu. Mobileye je bio dobavljač sistema Shield+. Ovo uključuje sljedeće komponente:
– Pomoć pri skretanju: detektuje prisustvo ranjivih učesnika u saobraćaju pored vozila i upozorava vozača ako namjeravaju da skrenu.
– PCW (Pedestrian Collision Warning): otkriva pješake u pokretu ispred vozila i upozorava vozača u slučaju predstojećeg sudara.
– SLI (Speed Limitation Indication): prepoznaje saobraćajne znakove sa indikacijom brzine i prikazuje ih na instrument tabli.
– Prepoznavanje saobraćajnih znakova: prepoznaje saobraćajne znakove.
– HMW (Highway Monitoring Warning): upozorava vozača ako je udaljenost do vozila ispred premala.
– Podsjetnik na pokazivač pravca: podsjeća vozača na predugo uključen pokazivač pravca.

Cijelokupna bezbjednosna oprema je dodatno dopunjena DDI (Driver Drowsiness Indication) ili indikatorom pospanosti vozača. Ovaj sistem prati stanje vozača. Ako počne da bude pospan, DDI to detektuje po ponašanju upravljača i na vrijeme upozorava vozača pomoću zvučnog i vizuelnog alarma.

T-serija Model godina 2023:
Van Hool T će se u početku prodavati kao Van Hool T Alicron (12-13 m), T Acron (10-14 m) i T Astron (13-14 m).

PACCAR-DAF ponovo će biti zadužen za motore Euro 6 NG generacije (11 i 13 litara) sa rasponom snage od 270 kW/367 KS do 390 kW/530 KS. Za mjenjače u Van Hool T autobusima biće zaduženi Allsion i ZF i to sa svojim modelima TraXon i EcoLife.

izvor slika:bertiewillemsen.piwigo.com