Naslovnica Novosti Liburnija predstavila novu flotu autobusa

Liburnija predstavila novu flotu autobusa

360
0
PODIJELI

Početkom decembra vozni park Liburnije obogaćen je s 21 novim autobusom proizvedenim po najsavremenijim standardima, u što su se mogli uvjeriti i učesnici završne konferencije za medije projekta “Nastavak nabave novih autobusa za Liburniju d.o.o.”, održane u Centru za kreativne industrije u Zadru. Radi se o vozilima Mercedes Conecto i Intouro L te Iveco Crossway.

Radi se o projektu vrijednom preko 6,5 miliona eura, od čega preko 4,4 miliona eura sufinansira Evropska unija iz Kohezijskog fonda. Nabava 21 novog autobusa finansirana je u okviru Drugog poziva za sufinansiranje nabave autobusa za pružanje usluga javnog gradskog prevoza, nakon što je kroz prvi poziv Liburnija 2019. godine dobila prvih 25 autobusa.

Ove godine nabavljeno je šest gradskih niskopodnih, 12 prigradskih, jedan prigradski autobus s podiznom rampom za invalide te dva prigradska visokopodna autobusa. Svi novi autobusi prilagođeni su osobama s invaliditetom i proizvedeni prema normi Euro 6, pa će imati pozitivan utjecaj i na okolinu.

“Stavljam naglasak na to da će 359 tona ugljičnog dioksida biti manje u našoj atmosferi na godišnjem nivou. Zajedno s prvih 25 autobusa, to je otprilike 2 tone dnevno manje CO2”, istakao je direktor Liburnije Edvin Šimunov koji je usporedio staru i novu flotu kroz priču o ružnom pačetu koje je postalo labud.

Projekat “Nastavak nabave novih autobusa za Liburniju d.o.o.” završen je čak godinu dana prije ugovorenog roka, 31. decembra 2023. godine. “Čestitke timu Liburnije, rijetkost je da neko prije završi projekt, pogotovo u ovo vrijeme poremećaja u dobavnim lancima. Ne treba previše govoriti o tome koliko su Zadar i Zadarska županija uspješni u povlačenju bespovratnih EU sredstava, ali napomenut ću kako u samom SAFU-u imamo skoro 80 ugovora vrijednih skoro 185,5 miliona eura. No na tome ne stajemo, već nam sada slijedi Nacionalni plan oporavka i otpornosti i novo finansijsko razdoblje”, izjavio je Dragan Jelić, vršitelj dužnosti direktora Središnje agencije za finansiranje i ugovaranje programa i projekata EU.

U voznom parku Liburnije dosad je bilo 88 autobusa, od kojih 30 starijih od 15 godina, s preko 25,5 miliona pređenih kilometara. Nakon nabave novih autobusa prosječna starost vozila koja su u dnevnoj upotrebi pala je ispod 5 godina. “Prije nekoliko godina bio sam predsjednik Nadzornog odbora Liburnije pa iz prve ruke znam s kakvim se poteškoćama suočavala. Nivo kvalitete pružanja usluga te sigurnosti putnika i vozača postala je neusporediva kroz samo nekoliko godina. S ukupno 46 novih autobusa, nabavljenih u tri godine, obnovljene su tri četvrtine voznog parka Liburnije. Ostvareni su svi ciljevi – od sigurnosti vozača i putnika preko podizanja kvalitete usluga javnog prevoza i smanjenja CO2 do uštede u troškovima održavanja vozila”, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Ante Babić.

Državni sekretar u Ministarstvu mora, saobraćaja i infrastrukture Josip Bilaver prisjetio se prvih sastanaka s direktorima kompanija za javni prevoz. “Kad smo ih pitali koliko im autobusa treba, bili su malo sramežljivi i nitko nije prelazio brojku od 15. Iz Ministarstva smo ih ohrabrili i složili kvalitetan program. U dva poziva povukli smo ukupno preko 112 miliona eura evropskih sredstava i obnovili cjelokupnu flotu autobusa u devet velikih gradova u Hrvatskoj. Od tih 112 miliona preko 13,2 miliona otišlo je Zadru, a od 600 novih autobusa 46 je dobila Liburnija”, naglasio je Bilaver dodajući kako je decembar kao mjesec darivanja najbolje započeti s ovakvim poklonom Liburniji i svim stanovnicima Zadarske županije.

izvor:grad-zadar.hr