Naslovnica Novosti Nobina dobija novu generaciju električne VDL Citee za linije u Švedskoj

Nobina dobija novu generaciju električne VDL Citee za linije u Švedskoj

326
0
PODIJELI

Najveći operater javnog prevoza u nordijskoj regiji Nobina prvi će u Švedskoj pustiti u rad novu generaciju električne VDL Citee. Električni autobusi, koji su dizajn klase 2, koristit će se za regionalni saobraćaj u Aleu na području koje pokriva transportna kompanija Västtrafik.

“Nova generacija proizvoda zasnovana je na dugogodišnjem iskustvu VDL-a sa električnim javnim prevozom. Mnoga zanimljiva tehnička rješenja i novi koncepti osiguravaju nisku potrošnju energije, veliki domet i visoku udobnost kako za vozača tako i za putnike. Razvoj se kreće veoma brzo i kao najveći javni transportni operater u nordijskoj regiji, i s najviše električnih autobusa u voznom parku, radujemo se uzbudljivoj saradnji s VDL Bus & Coach”, kazao je Jens Råsten, menadžer flote u Nobina Group.

Četiri autobusa za Nobinu su VDL Citea LE-122 nove generacije i opremljeni su baterijama od 490 kWh. Imaju dizajn sa niskim ulazom, koji putnicima nudi kombinaciju visoke udobnosti visokopodnog autobusa i pristupačnosti te brzog ulaska i izlaska niskopodnog autobusa. Autobusi će biti pušteni u rad na ljeto 2023. godine. “Veoma smo sretni zbog povjerenja koje nam je Nobina ukazala. Nobina i VDL sarađuju dugi niz godina i fantastično je što zajedno možemo biti u prvom planu kada električni pogon ozbiljno postaje prvi izbor, čak i u regionalnim operacijama,” izjavio je Fredrik Dahlborg, izvršni direktor VDL Bus & Coach u Švedskoj.

Nova generacija VDL Citea je razvijena isključivo za električni pogon i pruža performanse koje omogućavaju regionalne operacije bez emisija. Niska potrošnja energije i veliki kapacitet putnika postižu se uz pomoć inovativnog klimatskog sistema, male težine zahvaljujući laganim i snažnim kompozitnim jednodijelnim modularnim bočnim zidovima i baterijama koje su u velikoj mjeri integrirane u strukturu poda kako bi se osigurala optimizirana raspodjela težine. Velika važnost je stavljena na ergonomiju vozača kako bi se osiguralo najbolje moguće radno okruženje za vozača.

Opsežan razvoj proizvoda zasnovan je na VDL-ovom velikom iskustvu sa električnim autobusima u stvarnom radu. Više od 1.300 autobusa prešlo je više od 200 miliona kilometara od početka 2013. godine, od čega 25 miliona u nordijskom regionu. Nova generacija VDL Citea je razvijena imajući na umu i socijalnu i ekološku održivost. Autobusi će se proizvoditi u potpuno novoj fabrici s neutralnom emisijom ugljenika u Roeselareu u Belgiji i prošli su opsežna testiranja, između ostalog, u zimskoj klimi sjeverne Švedske.

Nova generacija VDL Citea nagrađena je s nekoliko nagrada kao što je njemačka EBUS nagrada, te Red Dot Design Award i iF Design Award za svoj dizajn.