Naslovnica Novosti Nobina kupuje 64 BYD električna autobusa u Norveškoj

Nobina kupuje 64 BYD električna autobusa u Norveškoj

140
0
PODIJELI

BYD, vodeći svjetski proizvođač novih energetskih vozila i baterija, dobio je značajnu narudžbu za električne autobuse od operatera javnog prevoza Nobina u Norveškoj. Narudžba, koju je dala Nobina Norge AS, odnosi se na ukupno 64 BYD eBuseva, s isporukom u Norvešku u drugom kvartalu 2023. godine.

Ova najnovija narudžba odnosi se na 40 jedinica niskopodnih BYD eBuseva od 12 metara i 24 jedinice BYD eBuseva s niskim ulazom od 15 metara. Kada budu isporučeni sljedeće godine, krenut će sa radom na linijama kojima upravlja Nobina u regiji Nedre Glomma.

Obje izvedbe BYD električnih autobusa će imati koristi od BYD tehnologije željezno-fosfatnih baterija razvijene za optimiziranu sigurnost, poboljšane performanse i veći domet vožnje. Još jedna ključna prednost svojstvena ovim eBusevima je BYD-ov jedinstveni 6-u-1 kontroler koji integriše cijeli ekosistem vozila za poboljšanu pouzdanost i viši nivo operativne efikasnosti. Dodatnu efikasnost podržava BYD-ov sistem za termalno upravljanje baterijama koji povećava pouzdanost u ekstremnim klimatskim uslovima, čineći BYD električne autobuse praktičnom opcijom za različite vremenske uslove u Norveškoj. 12-metarski BYD niskopodni eBusevi nude impresivan domet do 450 km s jednim punjenjem, a 15-metarske izvedbe sa niskim ulazom mogu preći do 400 km s jednim punjenjem, što ih čini operativno efikasnim za operatere javnog prevoza.

Nobina ima preko 300 BYD čisto električnih autobusa u upotrebi u svojim voznim parkovima, ili u narudžbi, koji rade u gradovima širom Švedske, Norveške i Finske. Njegov komercijalni odnos s BYD-om nastavlja cvjetati dok Nobina flote efektivno prelaze na elektrifikaciju s nultom emisijom. Pozitivna iskustva kupaca su utjecala na ponovljene narudžbe za BYD električne autobuse. Trenutno je u upotrebi ili naručeno više od 650 BYD eBuseva širom Skandinavije, koji zajedno pokrivaju 55 miliona kilometara, smanjujući emisiju CO2 za preko 59.000 tona.

Edison Yin, regionalni menadžer BYD Nordics, rekao je: “Oduševljeni smo što smo razvili tako čvrst odnos sa Nobinom u Norveškoj, potkrijepljen ovom najnovijom narudžbom eBusa. Očekujemo da u Norvešku uvedemo još više BYD eBuseva koji ne zagađuju okoliš i koji pružaju čist lokalni javni prevoz s nultom emisijom. BYD-ova predanost zaštiti okoline i osnovne vrijednosti za održivost savršeno su usklađene s Nobininom vizijom za zeleniju i čistiju budućnost. Uvjereni smo da možemo zajedno raditi na napredovanju elektrifikacije i dekarbonizacije.”

Jens Råsten, menadžer flote u Nobina Grupi, rekao je: “Nastavljamo da razvijamo naše eBus poslovanje u nordijskoj regiji, kao što pokazuje ova narudžba za Norvešku. Zadovoljni smo sa BYD-om koji se pokazao kao pouzdan partner.”