Naslovnica Novosti Moventis TCC Pamplona koristi autobuse čiji pogon je na javni otpad

Moventis TCC Pamplona koristi autobuse čiji pogon je na javni otpad

357
0
PODIJELI

Operater javnog prevoza, Moventis TCC Pamplona iz Španije kupio je trinaest potpuno novih autobusa na gas od Castrosue koji imaju Scania šasiju i koji će raditi samo na biometan. Kao dio grupe Moventia, kompanija obavlja gradski prevoz u Pamploni i 17 općinskih okruga u sjevernoj španskoj regiji Navara. “Ovaj dogovor je zaista holistička inicijativa, da se lokalni otpad iskoristi kao resurs za održivi prevoz”, kazao je Pedro Cotera, poslovni menadžer gradskih autobusa u Scaniji i nastavio: “Španija je zemlja sa snažnom poljoprivrednom i prehrambenom industrijom, a ovo je korak ka energetskoj nezavisnosti.”

Ova kupovina je prvi korak na putu Mancomunidad Comarca de Pamplona (MCP) ka dekarbonizaciji gradskog saobraćaja, u kojem će sva vozila javnih službi uskoro slijediti primjer, bilo kroz elektrifikaciju ili korištenjem biometana iz lokalnog izvora. Kako je infrastruktura za biogas postavljena, istovremeno je urađeno i proširenje električne mreže na tom području. Pripreme su u toku za stvaranje novih punionica za nova e-vozila koja su planirana u bliskoj budućnosti.

Isporučeni autobusi su Castrosua New City CNG, a od 13 vozila njih 7 su zglobna verzija. Na javnoj objavi o obnovi voznog parka, operater je otkrio i novu plinsku instalaciju pored garaža. To će omogućiti da se novi autobusi na biogas pogone gorivom na licu mjesta. Punjenje će trajati oko četiri minute, što svakom autobusu daje autonomiju od oko 300 km.

Odgovorne vlasti za javni prevoz, MCP, postavile su ambiciozan cilj da poboljšaju cjelokupno urbano okruženje. Ovo uključuje napuštanje fosilnih goriva u voznom parku javnih vozila do 2030. godine. Novi autobusi su prvi u Španiji koji ispunjavaju Euro 6E standard emisije za vozila na komprimirani plin (CNG). Pokretat će ih biometan, izvučen iz deponijskog otpada u novom prerađivačkom centru. U budućnosti će se i kanalizacija koristiti kao energent. Vozila na biogas postižu smanjenje do 90 posto u kompenzaciji emisija CO2, 70 posto smanjenja NOx i 90 posto smanjenja čestica, u poređenju sa njihovim fosilnim dizel ekvivalentima. Osim toga, oni su 50 posto manje bučni, što poboljšava udobnost vozača i putnika.