Naslovnica Novosti Irizar dobio prvi posao u Poljskoj za električne autobuse

Irizar dobio prvi posao u Poljskoj za električne autobuse

367
0
PODIJELI

Španski proizvođač vozila Irizar potpisao je ugovor sa poljskim operaterom Miejskie Przedsiebiorstwo Komunikacyjne (MPK) za isporuku četiri električna autobusa bez izduvnih gasova za poljski Krakov. MPK Kraków odabrao je 12-metarski Irizar ie autobus da doprinese ciljevima dekarbonizacije grada. Pored četiri inicijalne jedinice, ugovor uključuje i opciju nabavke još tri autobusa.

Ovaj ugovor će Krakov učiniti prvim poljskim gradom koji će upravljati električnim autobusima Irizar u svom voznom parku. Mikel Irizar, komercijalni menadžer za istočnu Evropu u Irizar e-mobility rekao je: “Ovo je prvi put da implementiramo naša rješenja za održivu mobilnost u nekom poljskom gradu i to nas ispunjava ponosom i zadovoljstvom. Nadamo se da možemo obogatiti iskustvo putovanja stanovnika Krakova našim električnim autobusima i pozitivno utjecati na njihov kvalitet života.”

Vozila će biti opremljena kompletnim CCTV sistemima, brojačima putnika i kamerama za mrtve uglove. Oni će se puniti pomoću pantografa ili Combo 2 utičnice za punjenje u depou. Ovu infrastrukturu će snabdjeti Jema Energy, kompanija iz grupe Irizar.

Marek Gancarczyk, glasnogovornik MPK Kraków prokomentarisao je: “Veoma smo sretni što će sljedeće godine putnici u Krakovu putovati u novim električnim autobusima Irizara. Ovo će za ovu kompaniju biti prvi projekat elektromobilnosti u Poljskoj. Radujemo se dobroj saradnji sa Irizarom u budućnosti.”

Prije ovog ugovora, MPK Kraków je također ranije naručio 114 električnih vozila Urbino od Solaris Bus & Coach, uključujući 18 zglobnih autobusa ranije ovog mjeseca.