Naslovnica Novosti Hess će isporučiti 26 trolejbusa u Cirih

Hess će isporučiti 26 trolejbusa u Cirih

294
0
PODIJELI

Švicarski proizvođač trolejbusa Hess je dobio još jedan ugovor za domaće tržište i to od Verkehrsbetriebe Zürich (VBZ). Radi se o isporuci 26 trolejbusa sa baterijama koji će se koristiti na linijama u Cirihu. Ugovor podrazumjeva 13 zglobnih trolejbusa i 13  lighTram dvozglobnih trolejbusa, a obje verzije će imati baterijski pogon.

Ovaj ugovor je procijenjen na približno 330 miliona švicarskih franaka tj. oko 334 miliona evra i pored vozila uključuje i preventivno održavanje vozila. Nova vozila su energetski efikasnija od prethodnih modela i omogućit će da više linija u Cirihu radi na struju, a ne na dizel. Uz smanjenje emisije ugljika i poboljšanje kvaliteta zraka, ova tranzicija će uštedjeti vrijeme provedeno na dolijevanju goriva u autobuse, jer će se njihove baterije puniti tokom cijelog putovanja koristeći postojeće gradske nadzemne vodove.

Novi trolejbusi će takođe imati moderan dizajn kako bi se povećala atraktivnost javnog linijskog gradskog prevoza i optimizovao efikasan protok putnika. U budućnosti, Verkehrsbetriebe Zürich planira naručiti još 140 vozila kako bi u potpunosti zamijenili svoj vozni park trolejbusa.