Naslovnica Novosti Tramvaji iz Libereca na velikom remontu u Škodinoj fabrici

Tramvaji iz Libereca na velikom remontu u Škodinoj fabrici

412
0
PODIJELI

Prva tri tramvaja iz Liberečkog voznog parka započela su s velikim remontom u proizvodnom pogonu Škoda grupe u Martinovu u Ostravi. Škoda Grupa je pobijedila na tenderu za remont ukupno šest tramvaja T3 u vrijednosti od skoro 2 miliona eura. Radovi obuhvataju uglavnom popravke karoserije i električnih dijelova vozila, ali je u planu i kompletna obnova enterijera, uključujući i kabine za vozača. Planirani remont omogućit će tramvajima da zadrže svoju sposobnost narednih 15 godina.

Tramvaji prolaze kroz nekoliko postupaka popravke tokom procesa. Jedna od najvažnijih je popravka korozijom zahvaćenih dijelova karoserije vozila. To zahtijeva uklanjanje vanjske obloge, prozora, sistema vrata i unutrašnjih elemenata. Nakon detaljnog pregleda i niza mjerenja, stručnjaci će zamjeniti sve oštećene dijelove i ponovo sastaviti vozilo. Konačno, tramvaji će dobiti i novo farbanje.

Škoda Group sklopila je ugovor sa transportnim preduzećem iz Libereca – Dopravní podnik měst Liberce a Jablonec nad Nisou (DPMLJ) za popravak ukupno šest tramvaja T3, vrijedan približno 46 miliona CZK (cca 2 miliona eura). Popravke i modernizacija vozila javnog prevoza odavno su popularni među operaterima. Omogućavaju povećanje sigurnosti i pouzdanosti uz uštedu finansijskih sredstava. Ova opcija se uglavnom koristi u slučajevima kada kupovina novih vozila nije ekonomski isplativa. Prateći odgovarajuću proceduru za planirane remonte i zamjenu nekih ključnih elemenata, radni vijek vozila se može produžiti za narednih 15 godina.

Proizvodni pogon Škoda Group u Martinovu, Ostrava, trenutno radi na nekoliko narudžbi za češko i strano tržište. Važne inostrane narudžbe uključuju, na primjer, ugovor za popravku 80 tramvaja iz Geteborga u Švedskoj. Švedski operater Västtrafik AB naručio je od Škode reviziju i popravku tramvaja M31 u ukupnoj vrijednosti od 1,84 milijarde CZK (cca 76,5 miliona eura). Radovi će se odvijati u Martinu do 2027. godine.