Naslovnica Novosti Škoda Group isporučuje dodatnih 15 tramvaja u Cottbus

Škoda Group isporučuje dodatnih 15 tramvaja u Cottbus

446
0
PODIJELI

Cottbusverkehr GmbH (CV), kompanija za javni prevoz iz grada Cottbus u Njemačkoj, koja je sa Škoda Group potpisala ugovor o isporuci sedam tramvaja u 2021. godini, odlučila je da iskoristi opciju u ugovoru i naruči dodatnih 15 modernih jednosmjernih trodijelnih tramvaja. Ovo predstavlja još jedan uspjeh Škode na njemačkom tržištu. Prvobitni ugovor za isporuku novih tramvaja za pokrajinu Brandenburg objavila su zajedno tri grada – Frankfurt (Oder), Brandenburg i Cottbus. Škoda Group je uspjela u jakoj evropskoj konkurenciji, doći do rješenja koje je zadovoljilo zahtjeve sve tri transportne kompanije. To su bila gotovo identična vozila koja su morala biti sposobna da rade u tri veoma različita okruženja u isto vrijeme, tako da je ovo bio jedinstven javni tender.

“Korištenje opcije u ugovoru uvijek nam je snažan signal da je partnerstvo s kupcem na čvrstim temeljima. Veoma sam zadovoljan što je CV odlučio da kupi dodatna moderna vozila”; rekao je Mike Niebling, predsjednik regije Zapad u Škoda Group. “Njemačko tržište je za nas veliki izazov i tržište kojem imamo mnogo toga za ponuditi. Osim modernih tramvaja, trenutno proizvodimo za sedam njemačkih gradova i vozove koji već rade od Minhena do Nirnberga, a u našoj ponudi imamo i autobuse potpuno bez emisija, koji su odličan izbor za održivi transport u gradovima budućnosti. Osim toga, svi naši proizvodi su podržani našom visokokvalitetnom tehnologijom. Ove godine smo na InnoTransu predstavili sopstveni sistem rolera protiv sudara za vozila, koji transportne kompanije traže već neko vreme. Stoga sam uvjeren da će naše prisustvo na njemačkom tržištu nastaviti da jača,” dodao je Mike Niebling.

Naručeni tramvaji su moderna jednosmjerna, trodijelna i 70% niskopodna vozila sa dva okretna i jednim neokretnim postoljem. Time će se gradski prevoz učiniti dostupnijim za njegove stanovnike. Putnike očekuju udobna, klimatizovana, prostrana vozila prilagođena invalidskim kolicima sa multifunkcionalnim unutrašnjim prostorima za invalidska i dječija kolica ili bicikle, a tramvaji su prilagođeni za lako ukrcavanje i iskrcavanje. Informacioni sistem u novim tramvajima biće jasan sa nekoliko ekrana i panela. Sistem kamera će takođe biti dio opreme vozila, za bolju vidljivost vozača i povećanu bezbjednost u saobraćaju. Novi tramvaji će zamijeniti dosadašnje visokopodne tramvaje.

Škoda Group bilježi uspjeh sa svojim proizvodima na njemačkom tržištu. U prošlosti je, na primjer, isporučivao tramvaje u Chemnitz i Schöneiche, ali putnici se mogu voziti i vozom na liniji između Nirnberga i Minhena. Pored isporuke tramvaja za Brandenburg, kompanija trenutno radi na tramvajima za grad Bon i transportnog operatera Rhein-Neckar-Verkehr, koji obavlja prevoz u gradovima Mannheim, Ludwigshafen i Heidelberg.