Naslovnica Novosti EBRD daje kredit Prištini za 30 novih autobusa, uključujući i električne autobuse

EBRD daje kredit Prištini za 30 novih autobusa, uključujući i električne autobuse

338
0
PODIJELI

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) daje Prištini (Kosovo) kredit u iznosu do 10 miliona eura u okviru projekta “Zelenih gradova”. Kredit će biti odobren Trafiku Urbanu, prištinskom opštinskom prevozniku i najvećem autobuskom operateru. Njime će se finansirati nabavka 30 autobusa, od kojih će 24 vozila biti sa Euro 6 motorima, a šest vozila na električni pogon, zajedno sa infrastrukturom za punjenje. Projekat će uvesti tehnologiju električnih autobusa na Kosovo po prvi put, sa šest električnih autobusa koji će saobraćati na glavnoj kružnoj liniji kroz centar glavnog grada.

Cilj projekta “je povećanje usluga i poboljšanje pouzdanosti, sigurnosti i efikasnosti svog sistema javnog prevoza. Projekat će prvenstveno promovisati zelenu tranziciju ublažavanjem uticaja gradskog transportnog sistema na životnu sredinu i smanjenjem emisije gasova staklene bašte za 76 posto. Uvođenje električnih autobusa i proširenje gradskog voznog parka Euro 6 autobusima pomoći će da se to postigne premještanjem korisnika sa minibusa i automobila zagađivača na nove autobuske usluge”, naveli su iz EBRD-a. Pomoć u tehničkoj saradnji za opštinu uključivaće podršku implementaciji projekta i restrukturiranju autobuske mreže, za šta će međunarodni donator obezbjediti grant od 760.000 eura. Kompanija će takođe potrošiti 1,8 miliona eura sopstvenih resursa za doprinos projektu i pružiti podršku.

Kredit je sljedeća investicija u Prištini, nakon što je Trafiku Urbanu 2016. godine dato početnih 10 miliona eura za kupovinu 51 novog dizel autobusa koji ispunjava Euro 6 standarde emisija. Nova finansijska sredstva potvrđuju posvećenost EBRD-a olakšavanju zelene tranzicije na Zapadnom Balkanu. Projekat je usklađen sa Državnom strategijom Banke za Kosovo, koja pridaje značaj povećanju autonomije javnih kompanija i održivom poboljšanju javnih usluga.

EBRD je do danas investirala 625 miliona eura na Kosovu. Strateški prioriteti Banke u zemlji su promocija zelene ekonomije, podrška konkurentnom razvoju privatnog sektora i podsticanje regionalne integracije. Susan Goeransson, direktor EBRD Infra Europe, rekla je nakon potpisivanja ugovora: “Promovisanje zelene ekonomije je jedan od naših strateških prioriteta na Kosovu. Ponosni smo što radimo sa gradom Prištinom na poboljšanju transportnog sistema i značajnom smanjenju emisija zagađivača vazduha. Gradeći na dostignućima našeg prethodnog projekta sa gradom i Trafiku Urbanom, učvršćujemo uspješno partnerstvo i ponovo potvrđujemo našu snažnu posvećenost Prištini i njenim građanima.”

Gradonačelnik Prištine Përparim Rama rekao je: “Veoma smo ponosni što nastavljamo našu blisku saradnju sa našim dugogodišnjim partnerom, EBRD, u našim zajedničkim naporima ka zelenoj tranziciji. Uvođenje prvih električnih autobusa u grad i zemlju je ključni momenat u tom pogledu. To će imati opipljiv uticaj na živote naših građana i preduzeti značajne korake ka zdravijoj i čistijoj Prištini.”

Valmira Uka, predstavnica Trafiku Urbana, izjavila je: “Produžavanje partnerstva sa EBRD-om, koje je počelo još 2016. godine, je za nas veoma uzbudljiv trenutak. Proširenje naše autobuske flote omogućit će nam da građanima Prištine pružimo efikasniji, pouzdaniji i bezbjedniji transportni sistem. Šest električnih autobusa koji će saobraćati na glavnoj kružnoj liniji kroz centar grada samo su prvi korak u našem nastojanju da pređemo na ovaj čistiji način prevoza.”