Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Flota Beganović turs jača za Mercedes Tourisma!

EKSKLUZIVNO: Flota Beganović turs jača za Mercedes Tourisma!

1144
0
PODIJELI

Za kraj prošle i početak ove godine kompanija Beganović turs iz Cazina je za svoje putnike i partnere priredila lijepo iznenađenje. Vozni park je proširen sa novim autobusom i to zvijezdom koja sija najjače – troosovinskim Mercedes Tourismo RHD-M/3 autobusom. Inače, vlasnik je veliki ljubitelj grupacije EvoBus pa su Setre i Mercedesi prvi izbori kada se kupuju vozila, ali je nakon nekoliko Sprintera ovo prvi veliki Mercedes autobusa u kompaniji. Od ranije se tu nalazi i njegova “rodica” – Setra 415 HD – o kojoj smo također pisali kada je stigla u Cazin.

Novi Mercedes Tourismo je kupljen nov u Sloveniji 2015. godine, tačnije u Autokomercu Ljubljana i prethodno je imao samo jednog vlasnika. Tako da je vozilo od prvog dana i prvog kilometra bilo pod prismotrom ovlaštenog servisa tako da je vozilo u perfektnom tehničkom i vizuelnom stanju. Kada smo spomenuli kilometre, sat je pokazivao oko 480.000 pređenih kilometara kada je stigao u novu garažu. Vozilo je sivo boje, a osim karakteristične zvijezde na prednjoj strani, vozilo je opremljeno i svjetlima za maglu te poklopcima retrovizora u istoj boji kao i vozilo. Vanjski izgled zaokružuje set metalnih ratkapa sa Mercedesovim logom sa novim natpisom kompanije.

Vozilo pokreće domaći Mercedesov motor koji ima snagu od 315 kW to jest 428 konjsih snaga i koji je uparen sa ručnim mjenjačem od šest brzina plus rikverc. Motor ispunjava Euro 6 norme ispušnih gasova što je vlasniku bilo jako bitno. Ekonomična vožnja bit će potpomognutim i rezervoarom kapaciteta 550 litara. Kokpit vozača opremljen je sa ergonomskim sjedištem i sa prilagodljivim prepoznatljivim Mercedesovim volanom. Vozaču će na raspolaganju biti i sistemi poput ABS, ASR i ESP te tempomat i retarder kako bi putovanje proteklo bez problema. Vrijedi istaći i da je vozilo opremljeno sa kamerom za vožnju unazad. Također, vozači će imati koristi i od kreveta za vozača s klimom i grijanjem te frižidera u prednjem dijelu.

Kapacitet vozila je 57+2+1, a putnička sjedišta su iz Mercedesove porodice sjedišta Travel Star Eco. Udobna sjedišta u turističkoj izvedbi su sa opcijama obaranja naslonja, uz preklopni stolić te naslone za ruke i noge. Autobus je opremljen i sa utičnicama od 220 V i USB priključcima za što ugodnije iskustvo putovanja. Pod je urađen u izvedbi sa protukliznom oblogom i imitaciji parketa. Ovisno od vremenskih uslova, za optimalnu temperaturu pobrinut će se klima uređaj te Webasto grijanje. Pošto se radi o vozilu koje je namjenjeno isključivo za turističke prevoze audio i video oprema je standard. Pored dva mikrofona tu se nalaze i Bosch audio sistem uz dvd player i dva LCD monitora.

Osnivač i direktor kompanije, gospodin Šemsudin Beganović nam je rekao da osnovni cilj kompanije ostaje vanlinijski prevoz uz par đačkih linija te da je prošla godina  bila jedna od najuspješnijih do sad u ovoj kompaniji. Još je rekao da će planovi za naredni period ostati tajna do daljnjeg te da će uskoro doći i do povećanja broja zaposlenih.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Beganović turs želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!