Naslovnica Novosti Predstavljen ultra-lagani zglobni električni Ebusco 3.0

Predstavljen ultra-lagani zglobni električni Ebusco 3.0

389
0
PODIJELI

Ebusco je krajem decembra prošle godine predstavio prvi Ebusco 3.0 – 18-metarski zglobni električni autobus – vanjskom svijetu. Ministarka za životnu sredinu Vivianne Heijnen, između ostalih zvanica, bila je prisutna događaju kako bi iz prve ruke dobila pregled ove domaće holandske inovacije.

Ebusco 3.0 18-metarski autobus je oličenje efikasnosti, što dovodi do izuzetno niskih ukupnih troškova vlasništva za operatere. Zahvaljujući upotrebi lahkih materijala, 18-metarski Ebusco 3.0 sa početnom težinom od samo 14.500 kg, revolucionaran je u smislu težine. Kombinujući lagano kućište sa efikasnim baterijama od 350+ i 500+ kWh, zglobni Ebusco 3.0 ima domet do 700 kilometara sa jednim punjenjem i ima maksimalni kapacitet od 150 putnika.

Zahvaljujući baterijama integrisanim u pod, autobus ima veoma nizak centar gravitacije, što pozitivno utiče na upravljanje vozilom i udobnost putnika. Ebusco se ponovo odlučio za LFP baterije bez kobalta zbog sigurnosti, etike i trajnosti. Zbog lagane strukture, sve osovine mogu biti opremljene jednom gumom. Ovo omogućava stvaranje izuzetno širokog prolaza od naprijed prema nazad širine 90 centimetara, što povećava protok kroz autobus i čini autobus dodatno pristupačnim i za osobe sa fizičkim invaliditetom, kao i za dječja kolica.

Kompozitni bočni zidovi su injektirani pjenom koja pruža visoku toplinsku izolaciju. Ova visoka vrijednost izolacije dodatno smanjuje potrošnju energije sistema za hlađenje i grijanje i stoga ima pozitivan učinak na domet autobusa. Sastav kompozita i pjene također osigurava veću udobnost putnika i dodatnu sigurnost zbog svojstava čvrstoće kompozita.

Ebusco je već primio nekoliko narudžbi za ovaj autobus u protekloj godini, uključujući narudžbe za Oslo, Orebro, Rouen i Vaxjo. U 2023. godini, Ebusco će dodatno povećati proizvodnju s posebnom linijom za modele zglobnih autobusa kako bi zadovoljio potražnju.

Peter Bijvelds, izvršni direktor Ebusca, komentarisao je: “Izuzetno sam ponosan što smo predstavili ovaj revolucionarni autobus od 18 metara. S otprilike trećinom naše radne snage koja radi u istraživanju i razvoju i inženjeringu, kontinuirano uspijevamo da se razvijamo velikom brzinom. Ovo je sada rezultiralo najlakšim i najefikasnijim zglobnim autobusom na svijetu.”