Naslovnica Novosti Daimler Buses i Flix rade na projektu elektrificiranih turističkih autobusa

Daimler Buses i Flix rade na projektu elektrificiranih turističkih autobusa

301
0
PODIJELI

Njemačko savezno ministarstvo za ekonomska pitanja i klimatske mjere finansira projekt elektrificiranih turističkih autobusa, koji će voditi Daimler Buses u partnerstvu s više istraživačkih instituta i operaterom Flix SE. Ovaj projekat ima za cilj razvoj potpuno električnih turističkih autobusa pod brendovima Daimlera –  Mercedes i Setra. Nakon saradnje sa Volvo Buses, ovo je nova saradnja Flixa sa proizvođačima autobusa.

Iako su potpuno električni gradski autobusi često raspoređeni širom Evrope, mnogo je izazovnije potpuno elektrificirati turističke vispodopne autobuse za velike udaljenosti. To je zbog zahtjeva njihovog dometa, potrebe za fleksibilnošću i punjenjem baterija na liniji, njihove velike nosivosti i potrebnog prostora za putnike i prtljagu. Daimler Buses je rekao da nijedan proizvođač još nije uspješno razvio autobus na baterije koji pruža potreban domet i koji je dostupan za širok raspon radnih uslova.

Michael Klein, šef razvoja proizvoda i proizvodnje u Daimler Buses, rekao je: “Oduševljeni smo što smo jedini proizvođač autobusa koji je sposoban da svoju razvojnu ekspertizu prenese na ELCH projekat. Kao tehnološki pionir u industriji, možemo se pozabaviti ovom temom i brzo i sveobuhvatno i na praktičan način.”

Projekat Electrified Coach ima za cilj razvoj modularnog pogona i dva demo vozila bez emisija u naredne četiri godine, koja će potom biti testirana u realnim uslovima rada. Daimler Buses će voditi javno finansirani projekat u partnerstvu sa Karlsruhe institutom za tehnologiju, Univerzitetom u Manhajmu, Tehničkim univerzitetom u Kajzerslauternu i operaterom Flix SE.

Operacije Flix SE činit će bazu podataka za izvođenje zahtjeva za vozila na linijama na velike udaljenosti. Flix će također biti uključen u testiranje demo vozila.