Naslovnica Novosti Mercedes završio rekordnu isporuku za Portugal

Mercedes završio rekordnu isporuku za Portugal

374
0
PODIJELI

Daimler Buses je uspješno završio jednu od najvećih narudžbi u svojoj historiji i jedan od najobimnijih tendera u Evropi tokom 2021. i 2022. godine: 864 Mercedes autobusa za gradski i međugradski prevoz kojeg obavlja AML (Área Metropolitana de Lisboa) oko portugalske prestolnice Lisabona. Isporuke su počele 2021. godine sa 111 vozila i završene su krajem decembra 2022. godine.

“Rekordna narudžba iz Portugala sa 864 Mercedes autobusa je izvanredan uspjeh za Daimler Buses i prava prekretnica za EvoBus Portugal”, kazao je Mirko Sgodda, šef prodaje, marketinga i korisničke službe u Daimler Buses. Narudžba iz Portugala se sastoji od 633 niskopodna autobusa Mercedes Conecto, 157 međugradskih autobusa Mercedes Intouro, 50 kompaktnih niskopodnih autobusa Mercedes Citaro K i četiri Mercedes OC 500 šasije autobusa. Još 20 minibuseva baziranih na Mercedes Sprinteru također je dio narudžbe.

Daimler Buses će isporučiti 864 autobusa transportnim kompanijama Alsa Todi (154 vozila) i Barraqueiro Transportes (710 autobusa) kao liderima konzorcijuma koji uključuje Barraqueiro Transportes, Scott Via, Viacao Alvorada, Rodoviária de Lisboa i Vimeca. Alsa i Barraqueiro su najveće autobuske kompanije na Iberijskom poluotoku. Daimler Buses su uvijek bili veoma dobro zastupljeni u voznim parkovima portugalskih kompanija, a nova isporuka je samo to potvrdila.

Region AML (Área Metropolitana de Lisboa) sastoji se od portugalskog glavnog grada i još 18 okruga u okolnom regionu. Gotovo trećina portugalskog stanovništva živi ovdje, što ukupno čini skoro tri miliona ljudi. To je ujedno i ekonomski najjača regija zemlje. Tender je uključivao autobuse za sve okruge i gradove u AML regiji, osim za glavni grad Lisabon, Barreiro i Cascais na obali Atlantika. Mercedesovi autobusi će jednim potezom značajno podmladiti vozni park u regionu.

Novi autobusi sa zvijezdom su sigurni i udobni, s opremom koja se kreće od aktivnog asistenta pri kočenju – Preventive Brake Assist, preko nadzora pritiska u gumama (TPM)  i sistema za klimatizaciju do USB priključaka za elektronske uređaje putnika. Pogon Conecto, Intouro i Citaro K autobusa sastoji se od ekonomičnih i Mercedes OM 936 motora sa snagom od 220 kW (299 KS), sa niskim emisijama, i Voith Diwa6 automatskih mjenjača. Zahvaljujući rekuperacijskom modulu za povrat energije, autobusi su izuzetno ekonomični i ekološki prihvatljivi.