Naslovnica Ekskluzivno Vlada Japana donirala novo vozilo kompaniji Mostar bus

Vlada Japana donirala novo vozilo kompaniji Mostar bus

742
0
PODIJELI

Vlada Japana donirala je Gradu Mostaru i kompaniji Mostar Bus novi i ekološki prihvatljiv autobus vrijedan 155.000 maraka. “Mostar je jedna od najvažnijih turističkih destinacija BiH, a nama je poznato da 1,15 miliona ljudi, uključujući građane Mostara i turiste iz cijelog svijeta, koristi usluge javnog prevoza svake godine te prepoznajemo važnost poboljšanja usluga javnog prevoza u ovom gradu”, izjavio je jučer na svečanosti predaje novog autobusa ambasador Japana u BiH Masami Kinefuchi.

On je podsjetio kako je Japan 2002. godine donirao Mostaru 36 autobusa, ukupne vrijednosti 6,8 miliona eura, od kojih je danas njih još 30 u aktivnom radu. “BiH je postigla ekonomski oporavak i razvoj te je teško osigurati veliku bespovratnu pomoć kao u prošlosti, ali smo nakon razmatranja odlučili donirati jedan novi autobus u vrijednosti od 155.000 maraka kroz program bespovratne pomoći malih razmjera koje provodi Ambasada Japana. Iako je ovo mali doprinos, vjerujemo da će ovaj autobus biti koristan u svakodnevnim potrebama ljudi koji žive u ovome gradu”, kazao je japanski ambasador.

Dodao je i kako je važno što je novo vozilo ekološki prihvatljivo. “Nadamo se da će njegova upotreba doprinijeti BiH pri ispunjavanju raznih mjera i ekoloških reformi u budućnosti koje su neophodne za ulazak u EU. Ovaj autobus s novom tehnologijom tome može pomoći i služiti kao primjer. Vlada Japana također podržava izgradnju kapaciteta usluga javnog prevoza i mjera očuvanja okoliša u drugim većim gradovima u BiH”, poručio je japanski ambasador.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić zahvalio je ambasadoru i japanskoj vladi na velikodušnoj donaciji. “Konačno smo završili ovaj projekt, koji radimo zajedno s japanskom vladom još od prošle godine. Ovo je sve u kontekstu opredijeljenosti gradske uprave da postavi javni gradski prevoz tamo gdje treba biti. Svi ste svjesni kako je za vrijeme pandemije koronavirusa kompanija Mostar Bus bila jedna od najjače pogođenih gradskih kompanija i drago mi je da vidimo izvjesne pomake u oporavku”, rekao je Kordić.

Gradonačelnik je najavio kako će se pored obnove voznog parka pažnja posvetiti i uređivanju autobusnih stanica. Direktor kompanije Mostar Bus, Damir Marić, također se zahvalio japanskoj vladi, kao i gradonačelniku Kordiću koji je bio inicijator ove donacije. “Radi se o donaciji u vrijednosti oko 160.000 maraka, a doniran je minibus dužine 7,5 metara i kapaciteta od 41 putnika, od toga 25 mjesta za sjedenje i 16 mjesta za stajanje. Autobus će zasigurno povećati kvalitetu javnog gradskog prevoza te nadasve povećati sigurnost u njemu”, kazao je Marić.

Za razliku od ostalih gradskih autobusa, novi autobus ima pomoćni ulaz za invalide. “Autobus će najviše raditi prema bolnici na Bijelom brijegu i osigurati će mogućnost ulaska i izlaska osoba s invaliditetom, posebno onih koji idu u bolnicu. Autobus je nov, a odmah ide u upotrebu”, dodao je Marić.

tekst i slike:bljesak.info/BHBus.ba