Naslovnica Novosti Otokar dobio priznanje i predstavio novi model – Sultan Giga!

Otokar dobio priznanje i predstavio novi model – Sultan Giga!

813
0
PODIJELI

Otokarovo prvo iznenađenje u novoj godini bio je redizajnirani model Sultan. Otokarov zamjenik generalnog direktora za prodaju i marketing na domaćem tržištu H. Basri Akgül izjavio je da se Sultan, koji je prvi izbor turističkog i uslužnog prevoza, proizvodi od 2002. godine i dopunio: “Sultan je bio prvi mali autobus dizajniran sa posebnom šasijom pogodnom za autobus i donio je važnu inovaciju na tržištu. Za veoma kratko vrijeme privukao je veliku pažnju kako kod nas tako i u inostranstvu. Nastavljajući uspjeh na tržištu i povećavajući ga, Sultan je išao u korak sa vremenom sa promjenama. Međutim, nikada nije ugrozio svoju sigurnost, performanse i udobnost. Počinjemo sa novim obnavljanjem dizajna Sultana, čije su prednja i zadnja strana potpuno promijenjene i sada imaju više dinamične i oštre linije.”

VELIKA SULTANOV BRAT: SULTAN GIGA
Iz Otokara su istakli da ove godine slave 60. godina u industriji i da su u 2023. godinu ušli s ciljem da urade ono što do sada nije urađeno. Ponosni su što su ih njihove tehnologije i inovacije za kratko vrijeme primakli svjetskim igračima. Tako je odmah s početka ove godine program Sultan dobio “novog velikog brata”.

Radi se o novom vozilu dužine 9,2 metara i kapaciteta 39+1+1 putnika. Odabrano je ime Sultan Giga, a model, osim dizajnom, privlači pažnju svojim velikim kapacitetom prtljaga (4,8 kubika). Tako novi autobus nudi priliku da preveze više putnika i prtljage po niskoj cijeni. Pažnju privlači i novi jači Cummins motor snage 210 KS koji je u skladu sa najstrožijim evropskim direktivama. Svojom strukturom ovjesa i osovinama daje korisniku osjećaj velikog autobusa.

Vozilo će imati sposobnost savladavanja terena do 35%, a imat će maksimalnu brzinu od 120 km/h. Kapacitet rezervoara za gorivo je 190, a kapacitet rezervoara za Adblue 26 litara. Nominalno 9,2 metra dugo vozilo ima tačnu dužinu od 9.175 mm, a širinu i visinu od 2.295 odnosno 3.200 mm. Trenutna serija Otokar Sultan broji modele Sultan S, Sultan Comfort, Sultan Maxi, Sultan Maxi, Sultan Mega, Sultan Giga, Sultan LF i Sultan City. Model će se za EU tržište nastaviti prodavati pod nazivom Navigo T.

Sultan Giga, koji će svojim korisnicima koristiti u svakom pogledu, dizajniran je kao idealan autobus za uslužni i turistički prevoz. Vozilo, u kojem se retarder nudi kao standard, ima visoke standarde udobnosti i sigurnosti.

Osim novog modela, Otokar je dobio i još jedno priznanje – po 14. put uzastopno je proglašen za najpoželjniji autobuski brend u Turskoj i time još jednom potvrdila svoje vodstvo u industriji autobusa.

Zamjenik generalnog direktora Otokar komercijalnih vozila Kerem Erman izjavio je da je Otokar, koji nastavlja da ulaže u budućnost, postigao značajan uspjeh uprkos neizvjesnostima i ekonomskim fluktuacijama koje su doživjele 2022. godine: “Nastavili smo sa stalnim rastom gradskog prevoza sa 100 metrobusa koje smo isporučili Gradskoj opštini Istanbul. Naša priča o uspjehu u metrobusu je predstavljena u svjetskim medijima. Bili smo među prioritetima mnogih turskih gradova za javni prevoz, a mali autobusi Sultan su i dalje bili lideri u turizmu i šatl prevozu. Naši mikrobusevi Centro, koje smo dodali našoj porodici proizvoda 2022. godine, ubrzo su postali favorit javnog prevoza na kratke udaljenosti. To znači da je 1 od svaka 3 prodana autobusa nosio marku Otokar. Zahvaljujemo se našim kupcima, kolegama i svim našim poslovnim partnerima koji su dali prednost Otokaru i omogućili nam da 14. put zaredom budemo lider.”