Naslovnica Novosti Moventia prevezla 25 miliona putnika u Meki tokom 2022

Moventia prevezla 25 miliona putnika u Meki tokom 2022

307
0
PODIJELI

Međunarodna kompanija za prevoz Moventia sa sjedištem u Barceloni prevezala je 25,6 miliona putnika u Meki (Saudijska Arabija) tokom 2022. godine. Moventia tamo ima 400 vozila koja saobraćaju na 12 linija sa više od 430 stajališta. Osim mobilnosti stanovnika Meke, ovom rezultatu doprinio je i veliki broj hodočasnika koji dolaze u grad svake godine.

Tokom svog prvog prodora na saudijsko tržište, Moventia je implementirala uslugu preko podružnice Moventis u saradnji sa konzorcijumom španskih i saudijskih kompanija. Operacija, koja je uključivala investiciju od 250 miliona eura od strane konzorcijuma, djelimično je počela u februaru 2022. godine. Kroz 12 linija i 438 stajališta, rast korisnika je konstantan i dostigao 200.000 putnika dnevno tokom mjeseca decembra.

Nakon završetka faze implementacije, koja se sastojala od proizvodnje autobusa, implementacije tehnologije u vozilu, angažovanja zaposlenih i izgradnje depoa sa radionicom, kontrolnim centrom, kancelarijama i stambenim prostorom za zaposlene, Moventia je krenula u rad.

Kompanija, koja se sastoji od 400 vozila na teritoriji, poznata kao Makkah Buses (240 standardnih autobusa od 12 metara i 160 zglobnih autobusa od 18 metara), zapošljava više od 1.200 ljudi više nacionalnosti, od kojih je 25% saudijskih radnika. Ova činjenica je usklađena sa saudijskim planom nacionalizacije, oličenim u strateškom planu Vizija 2030, putokazu koji ima za cilj da iskoristi prednosti Saudijske Arabije za poboljšanje međunarodne trgovine i njene investicione moći.

Još jedna od prekretnica koje je Moventia postigla u okviru operacija u Meki je uključivanje žena u tim. Kompanija je integrisala ženski sektor u svoje kancelarije, u kontrolni centar, u odjeljenje za obuku i korisničku podršku. Bez sumnje, relevantna činjenica koja je također dio ciljeva zemlje.

Jordi Castells, generalni direktor Moventisa, je izjavio: “Naš cilj je bio stvoriti uslugu gradskog prevoza u Saudijskoj Arabiji usklađenu sa standardima visokog kvaliteta Moventisa i, bez sumnje, sve većim brojem putnika koje svakodnevno prevozimo, kao i nivo zadovoljstva korisnika potvrđuje da smo to postigli. Nakon uspjeha ovog prvog projekta u Saudijskoj Arabiji, u Moventisu smo spremni i uzbuđeni da započnemo nove ugovore u zemlji, sarađujući u postizanju Vizije za 2030.”

Sa svoje strane, izvršni direktor Kraljevske komisije za grad Meku i njegova sveta mjesta, Saleh bin Ibrahim Al-Rasheed, istakao je saudijskim medijima da je povećanje korištenja autobusa premašilo njihova očekivanja za 2022. godinu. Vlasti će se uključiti u sljedeću fazu kako bi prilagodili tehnologiju kako bi se pružilo jedinstveno iskustvo koje zadovoljava potrebe stanovnika i posjetitelja grada i njegovih hramova.