Naslovnica Novosti MAN Lion's City 10 E je španski autobus godine

MAN Lion's City 10 E je španski autobus godine

317
0
PODIJELI

Nagrada za španski autobus godine počela se dodjeljivati prije 35 godina, a pokrenuli su je španski stručni časopisi “Transporte 3” i “Viajeros”. Svake godine žiri sastavljen od više od 500 poduzetnika iz transportnog sektora i stručnjaka iz industrije motornih vozila odabire najbolje vozilo predstavljeno na španskom tržištu u deset kategorija. Odluke se temelje na sveobuhvatnoj analizi sigurnosti, pouzdanosti, isplativosti i učinkovitosti vozila.

Ovogodišnja titula “Bus of the Year in Spain” pripala je modelu MAN Lion's City 10 E, čija je serijska proizvodnja započela početkom ove godine u poljskoj MAN fabrici u Starachowicama.

Glavna odlika MAN Lion's City 10 E modela svakako je njegova kompaktnost iako su inženjeri preuzeli sva konstrukcijska rješenja iz starijeg i većeg brata (Lion's City 12 E). Kompaktnost svakako podrazumijeva krug okretanja koji, zahvaljujući međuosovinskom razmaku od 4,4 m, iznosi samo 17,2 metra.

Lion's City 10 E nudi do 33 sjedeća mjesta i svu naprednu tehnologiju većih modela te dolazi u izvedbama s četiri (ukupno 320 kWh i do 235 km dometa) ili pet baterijskih modula (ukupno 400 kWh i do 300 km dometa) koji su smješteni na krovu vozila. Autobus za punjenje koristi CSS utičnicu i može se puniti snagom do 150 kW.

izvor:kamion-bus.hr