Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Neoplan Cityliner stigao u Autoprevoz-bus Mostar!

EKSKLUZIVNO: Neoplan Cityliner stigao u Autoprevoz-bus Mostar!

1223
0
PODIJELI

Nakon što su počeli sa međunarodnom linijom Mostar – Ključ – Hamm mostarska kompanija Autoprevoz-bus se brzo iskazala i zadobila povjerenje putnika. S tim u vezi, bilo je potrebno i da se vozni park dodatno ojača sa jednim adekvatnim vozilom. Tako je prije par dana u mostarsku bazu “sletjela nova ptica” – Neoplan Cityliner N1216 HD.

Neoplan Cityliner je predstavljen je 1971. godine kao pionir klase visokoturističkih autobusa. Od samog početka je svojim dizajnom bio ispred konkurencije, prepoznatljiv i unikatan. Ta priča se nastavlja i danas u trećoj generaciji, a činjenica da se u skoro nepromjenjenom dizajnu pravi već skoro 18 godina govori o njegovom fenomenalnom dizajnu. Autobus je stigao direktno od prvog vlasnika i sa originalnom kilometražom od 462.000 km. Činjenica da je vozilo imalo samo jednog vlasnik je jako bitno pošto je isporučeno vozilo u odličnom vizuelno-tehničkom stanju.

Novi autobus u floti Autoprevoz-bus je proizveden 2015. godine i ima motor snage 324 kW tj. 440 KS, koji ispunjava Euro 6 norme ispušnih gasova. Uparen je sa automatskim mjenjačem i sigurno će dati dobru i ugodnu vožnju bez obzira na vanjske uslove. Ova kombinacija će se pobrinuti i da voćnja također bude ekonomična. Autobus je dug nešto više od 12 metara, a dodatni prostor za prtljag je osiguran u spremnicima iznad prednje i zadnje osovine sa obje strane. Vozilo je isporučeno u bijeloj boji i standardizirano u boje i natpise kompanije Autoprevoz-bus.

Što se tiče radnog mjesta vozača ono je ergonomski opremljno sa svim potrebnim prekidačima i naravno nezaobilaznim kožnim multifunkcionalnim volanom sa logom Neooplana. Sigurnost u vožnji će dati svi sistemi moderne generacije kao i kao i prednja kombinacija xenon i LED svjetala uz asistenciju video nadzora. Kada govorimo o video nadzoru, njega čine tri kamere. Prva kamera je smještena naprijed i pomoću nje vozač može pratiti situaciju ispred sebe, ali i iskoristiti tu kameru da njen sadržaj prebaci putnicima na monitore. Druga kamera se nalazi iznad srednjih vrata i njome se nadzire toalet, kuhinja i druga vrata prilikom izlaska i ulaska putnika. Treća kamera je smještan na zadnji dio vozila i služi da se izvidi situacija iza vozila i olakša vožnja unazad, posebno u uslovima slabe vidljivosti (noć, magla, snijeg i kiša).

Interesantno je da je vozilo opremljeno duplim suvozačkim mjestom umjesto standardnog jednog. Tako ovaj autobus ima kapacitet od 44 putnička sjedišta + 2 + 1. Odmah je na prvi pogled jasno da će putnici uživati u putovanju sa ovim vozilom, pošto ovakav broj sjedišta garantuje itekako velik razmak između sjedištu tako da ni najdalja putovanja neće predstavljati problem. Sjedišta su proizvođača Kiel u turističkoj izvedbi. Svako sjedište ima individualni stolić, mrežicu za lične stvari, naslon za ruke i noge, opciju obaranja naslona te izmicanja dvojki prema hodniku. Iznad svakog reda sjedišta se nalazi i individualna rasvjeta, zvučnici i difuzori za zrak.

Putnici će tokom vožnji uživati u svim prednostima koje donosi Bosch audio/video sistem koji se sastoji od navigacije, radija i DVD plejera uz dva monitora u vozilu. Osim toga što putnici mogu pratiti preko monitora šta se dešava ispred, zahvaljujući prednjoj kameri, interesantno je da je drugi monitor montiran centralno u hodniku i da se diže i spušta uz pomoć električnog motorića što je svakako jedan od dodatnih ekskluzivnih detalja koje ovo vozilo nudi. Putnicima će biti na raspolaganju klima uređaj, sistem grijanja, toalet te kuhinja da se okrijepe kafom ili čajem te dva frižidera. Nakon svega viđenog možemo se složiti da naljepnice na vozilu “Royal Class” zaista opravdavaju opremu i stanje vozila.

Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Autoprevoz-bus želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim autobusom!