Naslovnica Novosti Stagecoach naručio 55 električnih dvospratnih autobusa nove generacije od Alexander Dennis

Stagecoach naručio 55 električnih dvospratnih autobusa nove generacije od Alexander Dennis

236
0
PODIJELI

Alexander Dennis početkom februara je objavio da je transportna grupa Stagecoach dala prvu narudžbu za električne dvospratne autobuse nove generacije pri čemu su naručili 55 vozila Enviro400EV za svoje operacije u Oxfordshireu kao dio ZEBRA (Zero-Emission Bus Regional Areas) projekta Vlade Velike Britanije.

Stagecoach radi s Vijećem okruga Oxfordshire na dekarbonizaciji autobusa u Oxfordu i okolini zahvaljujući financiranju Ministarstva za transport Ujedinjenog Kraljevstva kao dio vladinog projekta za regionalne autobuse s nultom emisijom (ZEBRA).

Najveći britanski autobuski operater predstavit će 55 električnih Enviro400EV na svojim mrežama u gradu Oxfordu i Oxfordshireu krajem 2023. godine, postavši prvi kupac koji je dao čvrstu narudžbu za novi električni dvospratni autobus koji je u potpunosti dizajnirao i napravio Alexander Dennis.

Dio sljedeće generacije autobusa Alexander Dennis sa nultom emisijom, Enviro400EV je električni dvospratni autobus sa pogonom na baterije koji ima veliki kapacitet putnika te koji može obavljati međugradske ekspres linije sa radnim dometom do 400 kilometara s jednim punjenjem. Putnici će imati koristi od glatke vožnje i poboljšanog rasporeda sjedišta na donjem spratu.

Enviro400EV koristi električni pogon nove generacije Voith Electrical Drive System, kao i baterijski sistem Alexander Dennis, koji osigurava kontinuitet napajanja tokom cijelog vijeka trajanja vozila.

Sam Greer, inženjerski direktor za Stagecoach, rekao je: “Zadovoljstvo nam je što nastavljamo našu posvećenost prelasku na flotu autobusa u Velikoj Britaniji bez emisija tako što ćemo postati prvi operater koji je napravio veliku investiciju u novu flotu Enviro400EV autobusa koji će raditi na našim linijama u Oksfordu. Imamo pozitivnu evidenciju u radu s Alexander Dennisom na dekarbonizaciji naše flote širom zemlje, uključujući Škotsku gdje ćemo uskoro predstaviti prve gradove u Velikoj Britaniji s potpuno električnim autobusima. Radujemo se saradnji sa Alexander Dennisom i našim partnerima u Oxfordshireu kako bismo predstavili ove nove električne autobuse kao dio važnih planova za poboljšanje kvaliteta zraka u regiji.”

Paul Davies, predsjednik i izvršni direktor u Alexander Dennis, je istakao: “Naš novi Enviro400EV je beskompromisno dizajniran da ispuni zahtjeve rada autobusa u Velikoj Britaniji, uvodeći najnovija dostignuća u tehnologiji, uključujući naš sistem baterija, istovremeno garantujući prvoklasnu podršku u aftersale segmentu tokom životnog vijeka vozila sa AD24. Oduševljeni smo što imamo našeg dugogodišnjeg partnera Stagecoach kao početnog kupca za sljedeću generaciju električnih autobusa, koji je u partnerstvu s nama kako bi predvodio budući uspjeh naše autobuske industrije. Ova investicija zadržava finansiranje iz vladinog programa ZEBRA u zemlji, poboljšavajući živote putnika i stanovnika, kao i ubrzavajući dekarbonizaciju.”