Naslovnica Novosti Stiglo zadnjih 20 od 65 novih autobusa za ZET Zagreb

Stiglo zadnjih 20 od 65 novih autobusa za ZET Zagreb

372
0
PODIJELI

Gradonačelnik Zagreba je naglasio kako su ovo zadnji autobusi koji voze na konvencionalno gorivo te da će ubuduće ZET Zagreb nabavljati vozila koja će imati pogone na obnovljive izvore energije kako bi se smanjila emisija štetnih plinova.

U autobuskom pogonu ZET-a u Podsusedu su u utorak 21. februara gradonačelnik Tomislav Tomašević, potpredsjednik Vlade i ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Oleg Butković, direktor Trgovačkog društva ZET Marko Bogdanović i pomoćnica direktora SAFU Željka Perić predstavili zadnjih 20 niskopodnih autobusa iz projekta “Nabava 65 autobusa za ZET d.o.o.” koji su finansirani iz operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” Evropske unije, a čija je vrijednost 9.176.587,70 eura. Ukupna vrijednost projekta za svih 65 autobusa iznosi 21.429.059,66 eura, od čega bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda iznose 14,5 miliona eura. Uz prethodno predstavljenih 45 autobusa marke Iveco i MAN, predstavljeni su zglobni autobusi Mercedes Citaro.

Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture je kroz dva Poziva za sufinansiranje nabave autobusa za pružanje usluga javnog gradskog prevoza, ukupno dodijelilo oko 100 miliona eura za nabavu ukupno 412 novih autobusa u hrvatskim gradovima. U posljednjih nekoliko godina, tačnije od 2019. godine, za ZET je putem EU fondova nabavljeno ukupno 109 novih autobusa, uključujući ovaj posljednji poziv za njih 65. Tim programom, ne samo u Gradu Zagrebu nego u čak devet većih gradova u Hrvatskoj su novi autobusi puno pomogli na povećanju ne samo udobnosti, nego i sigurnosti u javnom prevozu.

Ipak, Zagreb, kao glavni hrvatski grad prednjači, te su njegove potrebe najveće, a s tim su u skladu i sredstva koja su dodijeljena i u broju autobusa najveća u Gradu Zagrebu. Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević je naglasio kako su ovo zadnji autobusi koji voze na konvencionalno gorivo te da će ubuduće ZET nabavljati vozila koja će imati pogone na obnovljive izvore energije kako bi se smanjila emisija štetnih plinova. “Modernizacija voznog parka ZET-a znači da će vozni red biti pouzdaniji za građane. U isto vrijeme će biti i manje emisije u odnosu na starije autobuse koje će ovi novi Mercedesovi zamijeniti. Uz 20 novih niskopodnih tramvaja, u planu je nabava i 100-tinjak autobusa na obnovljive izvore energije koji bi se finansirali iz EU fondova. To će biti značajan iskorak u ekološkoj modernizaciji Zagreba i Hrvatske”, rekao je ovom prilikom.

Potpredsjednik Vlade i ministar Butković u svom se obraćanju osvrnuo i na nedavni sastanak sa zagrebačkim gradonačelnikom i njegovim saradnicima u prostorijama Ministarstva naglasivši kako se radi o sastancima koji se događaju na mjesečnom nivou gdje se nastoje sagledati potrebe Grada Zagreba. Osvrnuvši se na neke od važnijih projekata, kao što je spoj sa Zračnom lukom novom prugom i novi ulaz u Grad Zagreb, potpredsjednik Vlade je dodao kako projekte priprema Grad Zagreb i da će Ministarstvo i Vlada Republike Hrvatske projekte uvijek poduprijeti.

“Vjerujem da ćemo sve te projekte zajednički i realizirati”, zaključio je potpredsjednik Vlade i ministar Butković te je dodao kako će, kad je riječ o novim autobusima, u sljedećoj perspektivi na raspolaganju biti 120 miliona eura za nabavku novih modernih autobusa na alternativna goriva. “Ministarstvo mora, saobraćaja i infrastrukture i Vlada Republike Hrvatske i dalje će ostati saveznik u realizaciji svih projekata, ne samo vezanih za Grad Zagreb, nego i za druge hrvatske gradove i županije”, zaključio je svoje obraćanje potpredsjednik Vlade i ministar mora, saobraćaja i infrastrukture.

Direktor Zagrebačkog električnog tramvaja Marko Bogdanović govorio je o najmodernijoj opremi autobusa koja uključuje pristupne platforme za lakši pristup osobama s invaliditetom, videonadzor i klimu te je naglasio kako su ovi autobusi ZET-u neophodni za poboljšanje javnog prevoza na najfrekventijim i najopterećenijim linijama u Zagrebu.

izvor:CROPIX/transportmagazin.hr