Naslovnica Novosti Stiže Busworld 2023 i sa mnogo izlagača

Stiže Busworld 2023 i sa mnogo izlagača

369
0
PODIJELI

Od 7. do 12. oktobra 2023. godine u izložbenom centru u Briselu održaće se 26. izdanje Busworlda, najvećeg svjetskog sajma za autobuse. Biće izložen čitav spektar, od minibusa do (dvo) zglobnih i dvospratnih autobusa i sa svim vrstama pogona, od dizel autobusa (danas obično kao hibridi) do autobusa na baterije i autobusa na vodik.

Busworld osnovan je 1950-ih u belgijskom gradu Kortrijk pod nazivom “Car et Bus”. Tokom godina, gradski izložbeni prostori su postajali sve manji, a sajamsko preduzeće je gradilo nove hale. Ipak, posljednjih godina izlagači u Kortrijku morali su se zadovoljiti i štandovima u šatorima. Iz razumljivih razloga, sajamska kompanija nije željela graditi više hala, jer bi za Busworld bile potrebne samo nekoliko dana svake dvije godine.

Tako se sajam autobusa 2019. preselio u mnogo veći izložbeni centar u Briselu. Nakon što je Busworld 2021. morao biti otkazan zbog korone, sada će se održati u Briselu po drugi put u oktobru 2023. godine.

A organizatori Busworlda najavili su da će, pored poznatih izlagača, svoje autobuse ove godine u Briselu po prvi put prikazati jedanaest proizvođača autobusa. Novi izlagači su (abecednim redom):
Ermisbus Grčka
Gelushi Egipt
Habas Turska
Ikarus Mađarska
JBM Indija
Quantron Njemačka
Rampini Italija
Škoda Češka Republika
Steyr Austrija
TAM Slovenija
VagBus Rumunija

Među ovim proizvođačima su i neki koji su u prošlosti bili prisutni na njemačkom IAA – na primjer TAM – ali su utihnuli. Rampini se mogao vidjeti na MAN štandu prije mnogo godina (MAN Alé). Ali ima i imena koja su potpuno nova u Evropi. Ili ste već poznavali Ermisbus, Gelushi, Habas ili VagBus?

Tržište autobusa se ponovo oporavlja i razvija. Ovogodišnji Busworld obećava da će biti veoma raznolik i zanimljiv – a samim tim i uzbudljiv. Sigurno ima još nekoliko slobodnih izložbenih prostora!

Evropska ZEB konferencija
Po prvi put, evropska ZEB (Zero Emission Bus) konferencija će se poklopiti sa Busworld Europe, nakon niza prethodnih izdanja održanih u Parizu (2021), Online (2020), u Kelnu (2018) i Londonu (2016). Peto izdanje evropske ZEB konferencije očekuje 450 učesnika iz sektora autobuskih prevoza sa nultom emisijom. Novost u ovom izdanju neće biti samo saradnja između Busworld fondacije i ZEB-a, već i posebna pažnja za autobuse za velike udaljenosti bez emisije štetnih gasova.

Busworld Digital Awards
Budući da digitalizacija igra sve značajniju ulogu u i oko autobusa, imalo je smisla stvoriti novu vrstu Busworld nagrada, fokusirajući se na digitalna rješenja. Pored postojećih nagrada za vozila koje će se nastaviti kao i do sada, poseban žiri će ocjenjivati učešće digitalnih izlagača.