Naslovnica Novosti Alsa predstavila šest MAN hibridnih autobusa za linije na Ibici

Alsa predstavila šest MAN hibridnih autobusa za linije na Ibici

380
0
PODIJELI

Španska prevoznička kompanija Alsa predstavila je sredinom februara na Ibici šest novih hibridnih autobusa proizvođača MAN koji će od sada raditi na redovnim linijama koje ovise o Vijeću Ibize, a koje ova kompanija obavlja.

Alsa je na Ibici prisutna od 2016. godine, godine u kojoj je kupila kompaniju Voramar El Gaucho. Trenutno upravlja sa 25 redovnih linija na otoku koje su pod upravom Vijeća Ibice, kao i sa 44 školske linije, a pružaju i uslugu vanlinijskog prevoza. Alsa na Ibici ima vozni park od 88 autobusa i više od 100 zaposlenih članova osoblja.

Promociji novih autobusa je prisustvovao predsjednik Vijeća ostrva Ibica, Vicent Marí; ministar za inovacije, transparentnost, učešće i transport, Javier Torres; generalni direktor Alse, Víctor López, i direktor Alse na Balearskim ostrvima, Isaac Álvarez.

Novi autobusi će raditi na liniji 10, koja povezuje aerodrom sa lukom i gradom Ibicom, i na liniji 14, koja povezuje glavni grad sa turističkim područjem Platja d'en Bossa. Ove dvije linije godišnje koristi više od 950.000 putnika.

Autobusi najnovije generacije su marke MAN, model Lion's City, a njihova najistaknutija karakteristika je to što su opremljeni motorima s hibridnom tehnologijom, koji značajno smanjuju emisiju stakleničkih plinova u odnosu na tradicionalni dizel. Tako se procjenjuje da će puštanje u rad šest hibridnih autobusa značiti godišnju uštedu od 34.000 litara dizel goriva, čime će se postići smanjenje emisije za više od 85 tona CO2 godišnje.

Osim toga, vozila imaju najnovija dostignuća u pogledu aktivne i pasivne sigurnosti, pomoći u vožnji, kao i udobnosti putnika. Što se tiče pristupačnosti, imaju rampu za pristup osobama sa smanjenom pokretljivošću (PRM) i dva prostora rezervisana za invalidska kolica.