Naslovnica Novosti Madrid dobio svoju prvu BRT liniju

Madrid dobio svoju prvu BRT liniju

305
0
PODIJELI

Gradonačelnik Madrida zajedno sa upravom operatera javnog prevoza Empresa Municipal de Transporte (EMT) predstavio je javnosti projekat prve autobuske linije brzog tranzita (BRT – Bus Rapid Transit) za glavni grad Španije 7. februara 2023.

Deset novih električnih autobusa u BRT dizajnu koji je isporučio baskijski proizvođač Irizar i to model ie trambus vozit će uglavnom odvojenim trakama i sa preferencijama semafora od maja 2023. godine. Nova linija će povezivati ​​naselje Valdebebas, koje je brzo raslo posljednjih godina, sa bolnicom Ramón y Cajal na sjeveru grada u dužini od 15,5 km. Na otprilike dvije trećine linije, autobusi saobraćaju posebnom trakom odvojenom od ostatka saobraćaja. Prilikom izgradnje novog dijela grada, trasa, koja je većim dijelom konstruktivno odvojena od ostalih saobraćajnica, već je u velikoj mjeri bila izgrađena.

Isporučeni Irizar ie trambusi su dužine 12 metara i isporučeni su u sklopu velike narudžbe za ukupno 90 dvoosovinskih električnih autobusa za isporuku u tekućoj 2023. godini. Specijalni dizajn je namijenjen da vozila budu odmah prepoznatljiva kao “Bus Rapid” spolja. Automati za prodaju karata biće postavljeni na autobuskim stanicama kako bi se zamijenila prodaja karata koju obično obavlja vozač EMT-a i kako bi se osigurao nesmetan tok operacija.

Nova linija će imati vrijeme putovanja od 30 minuta, sa vezama do metroa, prigradske željeznice (Cercanías), tramvaja u četvrti Sanchinarro i brojnih autobuskih linija EMT-a na različitim mjestima. Frekvencija na novoj liniji biće 8 do 12 minuta tokom dana.

U nabavku vozila biće uloženo 5,3 miliona eura, a u izgradnju trase i prioriteta semafora još 12,8 miliona eura.