Naslovnica Novosti DB Regio kupuje Solaris i Caetano autobuse na vodik

DB Regio kupuje Solaris i Caetano autobuse na vodik

332
0
PODIJELI

Solaris je potvrdio prvu narudžbu iz Njemačke za novi model zglobnog autobusa Urbino 18 hydrogen, koji je predstavljen na jesen. Dva od ovih autobusa na vodik sa gorivnim ćelijama ići će u Aschaffenburg u Sjevernoj Bavarskoj, zajedno sa još deset 12-metarskih Urbino 12 hydrogen.

Naručena vozila će raditi na vodik, koji se skladišti u gasovitom obliku u rezervoarima postavljenim na krovu ispred vozila. Agregati na vodik Urbino 12 će biti opremljeni setom gorivih ćelija od 70 kW, dok će autobusi na vodik Urbino 18 imati modul gorivih ćelija od 100 kW. U trenucima povećane potražnje za električnom energijom, gorivu ćeliju će pojačati Solaris High Power baterija, ili dvije, ovisno o dužini autobusa, svaka kapaciteta 30 kWh.

Unutrašnjost vozila standardno će imati klima-uređaj, kamere koje nadgledaju putnički prostor i neposrednu blizinu autobusa, kao i napredni sistem komunikacije putnika. Štaviše, zahvaljujući automatskom sistemu za brojanje putnika, vozač će uvijek biti obaviješten o broju putnika koji se trenutno nalaze u vozilu. Predviđen je i prostran prostor za istovremeni prevoz invalidskih kolica ili bicikla. Osim toga, vozila će imati USB priključke za punjenje mobilnih uređaja.

Stadtwerke Aschaffenburg Verkehrs GmbH će nova vozila početi dobivati od početka 2024. godine.

Ovo je prvo put da DB Regio Bus naručuje veći broj autobusa na vodik. A broj će svakako biti povećan i zahvaljujući ugovoru koji je potpisan sa portugalskim proizvođačem CaetanoBus. Dogovoren je okvirni ugovor za 60 autobusa modela H2.City Gold za isporuku do 2026. godine. DB Regio Bus će za njih platiti skoro 40 miliona eura. H2.City Gold autobusi su dugi 12 metara, sa 34 sjedišta i 47 mjesta za stajanje.

Planirano je da prva vozila, njih pet, krenu u Donju Sasku i Šlezvig-Holštajn početkom 2024. godine. Iza narudžbe stoji jasan cilj DB-a da ukine posljednji dizel autobus 2038. godine. Za samo sedam godina svi novonabavljeni autobusi će raditi bez emisija. DB Regio Bus je najveći ponuđač autobuskog prevoza u Njemačkoj sa oko 470 miliona putnika godišnje.

Četiri Caetano autobusa na vodik upravo su počela sa radom u Oldenburgu, u Donjoj Saksoniji. Verkehr und Wasser GmbH (VWG) predstavio je nova vozila javnosti 9. februara 2023. godine. Oni su dio zajedničke narudžbe za 16 autobusa na gorive ćelije zajedno s Verkehrsgesellschaft Bremerhaven i Vestische Straßenbahnen GmbH. U Bremerhavenu, prva 3 od 7 naručenih autobusa na vodik voze od novembra 2022. godine, a dodatnih 5 ide u Vestische Vestische Straßenbahnen.