Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Još jedan MAN Lion's Coach za Transturist!

EKSKLUZIVNO: Još jedan MAN Lion's Coach za Transturist!

635
0
PODIJELI

Nakon što su u februaru kupili jedan MAN Lion's Coach autobus, kompanija Transturist Tuzla je u svoju flotu dodala još jedan MAN autobus i time potvrdila ko je “ljubimac” u floti. Za razliku od prethodnog ovaj put je stigao malo stariji i malo kraći brat.

MAN Lion’s Coach je definitivno autobus favorit za kompanije koje se bave prevozom putnika, posebno zbog svojih tehničkih karakteristika, ekonomičnosti i udobnosti koje pruža svojim putnicima. Autobus pruža opcije koje se mogu iskoristiti u redovnom, ali i vanrednom prevozu. Novopristigli MANeken je 2014. godina i radi se o standardnoj dvoosovinskoj varijanti dužine 12 metara, širine 2,5 i visine 3,9 metara tj. oznake R07, za razliku od R10 koji je stigao prošli mjesec. Opremljen je sa dokazanim MAN Euro 6 motorom jačine 440 KS u kombinaciji sa automatskim TipMatic mjenjačem od 12 brzina sa intarderom koji će osigurati tihu, glatku i štedljivu vožnju. Interesantno je da je vozilo u trenutku slikanja imalo tek nešto oko 295.000 pređenih kilometara.

Kupljeno vozilo je bijele boje u kombinaciji crnih retrovizora i sjajnih aluminijumskih alcoa felgi. Prednja maska sa ukrasnom lajsnom i nezaobilaznim logom lava upotpunjavaju izrazito lijep vizuelni dojam. Radnim prostorom vozača dominira multifunkcionalni volan sa MAN znakom te instrument tabla sada već karakteristična za nove modele sa prekidačima i svim potrebnim sadržajima. Vozilo ima sigurnosne sisteme nove generacije koji će vožnju olakšati i učiniti je bezbjednom. Na sigurnost putnika će paziti i kamera na drugim vratima, a fabrička navigacija će svakako biti od pomoći vozačkom osoblju. Također, vozač će odmor i pauze moći provoditi u bunkeru koji se nalazi iza drugih vrata, a koji je opremljen sistemom klime i grijanja te sistemom za dojavu dima i požara. Vozilo posjeduje i kameru smještenu na zadnji kraj vozila za sigurniju vožnju unazad uz obavezni zvučni signal.

Kapacitet vozila je standardni i iznosi 49+1+1. Sjedišta su proizvođača Kiel, ali su isporučena u luksuznoj kombinaciji crne kože i tkanine. Također, sjedišta su duplo prošivena i podebljana kako bi svako putovanje bez obzira na kilometražu proteklo maksimalno ugodno za putnike. Sjedišta na sredini naslonjača ima MANov logo, a pošto se radi o turističkim sjedištima putnici na raspolaganju imaju mali stolić na naslonjaču, sklopivi naslonjač za ruke i naslone za noge kao i opcije izvlačenja sjedišta prema hodniku. Iznad svakog sjedišta se nalazi uslužni set sa individualnom rasvjetom, klimom i zvučnicima. Ipak, putnicima će se najviše svidjeti činjenica da je svaki red sjedišta opremljen sa 230 V utičnicama pa će imati mogućnost uživanja tokom vožnje u dodatnim sadržajima.

Vozilo je opremljeno sa dva mikrofona, frižiderom, toaletom, kuhinjom te sistemom klimatizacije i grijanja koji će biti na raspolaganju putnicima. Što se tiče audio i video sistema, putovanje će biti kraće i zanimljivije zahvaljujući opremi proizvođača Bosch koju čine radio, MP3 i DVD player sa čak tri monitora. Prvi je monitoran odmah iznd vozačke posade, dok su preostala dva montirana centralno na krovu. Zahvaljući posebnoj kameri smještenoj ispred prvog monitora, vozačka posada će moći da na monitore prebaci sadržaj sa te kamere i da putnici u toku vožnje mogu pratiti šta se dešava ispred vozila, kao i da prate navigaciju puta.

Vozilo je odmah po preuzimanju, a zahvaljujući vrijednim rukama zaposlenika u Transturistu, brendirano i pripremljeno za rad, pa je tako već otišlo i na prvu vožnju u Italiju. Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Transturist želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!