Naslovnica Novosti Španska Arriva predstavila svoju 100% električnu flotu u Alcorconu

Španska Arriva predstavila svoju 100% električnu flotu u Alcorconu

321
0
PODIJELI

Arriva u Španiji je poduzela novi korak u svom vodstvu održive mobilnosti u širem području Madrida puštanjem u rad prvih devet 100% električnih BYD autobusa i inauguracijom svoje odgovarajuće infrastrukture za punjenje međugradskih usluga u Alcorconu. Zahvaljujući inovativnoj i sveobuhvatnoj strategiji održive mobilnosti kompanije Arriva, sve gradske autobuske linije u madridskom gradu Alcorcón će imati nultu emisiju i nultu buku prije kraja 2023. godine.

Ovoj električnoj floti vozila koje je Arriva pustila u rad pridružit će se još šest autobusa koji će biti isporučeni u junu. Iberdrola je njihov strateški partner i ponudila je Arrivi neophodnu podršku za projektovanje infrastrukture i inteligentnog sistema naplate.

Arriva je prilagodila svoje radionice kako bi bila u mogućnosti da obavlja ispravno održavanje svoje nove flote, a također je implementirala različite softverske sisteme za optimizaciju rada i nadzora novih vozila. Primjer je Smart Charging sistem, ili inteligentno punjenje, koje omogućava da se sesije punjenja vozila optimiziraju na osnovu svih varijabli usluge: energetskih potreba, trenutnog stanja baterije, vrijeme polaska svakog autobusa i cijene koju energija ima u tom trenutku. Prioritet ovog sistema je da svaki autobus ima potrebnu energiju za pružanje usluge prema operativnom planu.

15 jedinica koje je kupila Arriva imaju domet od minimalno 300 kilometara s jednim punjenjem. Osim što nemaju emisiju štetnih plinova, oni nude bolje iskustvo putnika ugradnjom ambijentalnog osvjetljenja, USB priključaka za punjenje i zvučno izoliranih podnih obloga. Ova električna vozila pridružuju se nedavno obnovljenoj floti ECO vozila, hibridnih autobusa koji su u upotrebi više od godinu dana na međugradskim linijama koje povezuju glavne općine na jugozapadu Madrida sa stanicom Principe Pío.

Antonio Cendrero, izvršni direktor Arriva Spain, otvorio je institucionalni akt ističući saradnju sa administracijom Madrida i lokalnim vlastima: “Transformacija mobilnosti koju promovišemo u Arrivi predstavlja važne izazove i, kako bi odgovorili, kompanije i javne uprave moraju ići ruku pod ruku, kao što to radimo i mi”. Na isti način, on je naglasio da je “socijalna i ekološka posvećenost koju madridske javne vlasti pokazuju s nama za razvoj održivog transporta bila od vitalnog značaja u ovom projektu koji sada možemo pokrenuti”. Iz kompanije navode da će svojom strategijom održivosti “Arriva učiniti Alcorcón prvim gradom u Madridu od njegovog značaja koji će imati sve svoje urbane linije bez emisija i buke prije kraja 2023. godine”.

David Pérez, ministar saobraćaja i infrastrukture Madrida, podsjetio je da “55% ukupne flote autobusa koji kruže na širem prostoru Madrida koristi čistu energiju, uključujući i glavni grad.” “Regionalna vlada nastavlja da traži inovativne inicijative za prilagođavanje javnih usluga potrebama putnika i, istovremeno, smanjenje uticaja operacija na životnu sredinu tehnologijom koja smanjuje emisije. Ove radnje se rade, u ovom slučaju, u saradnji sa konzorcijumom Arriva”, istakao je on.

Daniel Rubio Caballero, prvi zamjenik gradonačelnika, vijećnik za sigurnost, unutrašnju organizaciju i pažnju građana gradskog vijeća Alcorcóna, izjavio je: “To je utjecaj koji svi gradovi slijede kako bismo budućim generacijama ostavili bolji svijet. Želim da izrazim našu zahvalnost Arrivi što se kladila na to da je grad Alcorcón pionir u praćenju ekoloških politika za postizanje ciljeva postavljenih u Agendi za 2030.”

U ovoj tranziciji ka 100% održivom poslovanju, koji će se nastaviti odvijati tokom vremena, kompanija se oslanja na znanje i iskustvo svojih kolega u 13 drugih evropskih zemalja, uz podršku institucija javnog prevoza u Madridu.