Naslovnica Novosti Ljubljanski LPP donirao dva autobusa Ukrajini

Ljubljanski LPP donirao dva autobusa Ukrajini

359
0
PODIJELI

Nakon što su prošlog jula grad Maribor i kompanija Marprom donirali jedan autobus sa humanitarnom pomoći Ukrajini, na sličan potez se odlučio i ljubljanski prevoznik LPP (Ljubljanski potniški promet).

Zamjenik direktora LPP-a Rok Vihar i ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon predali su ambasadoru Ukrajine u Sloveniji Andriju Taranu dva autobusa koji se doniraju Ukrajini u sklopu kampanje solidarnosti Evropske unije. Zajedno sa LPP, Općina Ljubljana se odazvala kampanji solidarnosti Evropske komisije koja je pozvala na donaciju autobusa koji će se koristiti za siguran povratak ukrajinske djece u škole. Na web stranici Evropske unije navodi se da čak 5,7 miliona ukrajinske djece školskog uzrasta osjeća posljedice ruske agresije, a oštećeno je ili uništeno više od 2.800 obrazovnih ustanova.

“Donirali smo dva međugradska autobusa marke MAN, koji su do nedavno bili uključeni u prevoz slovenačke djece školskog uzrasta, a sada će svoju misiju nastaviti u Ukrajini. Oba autobusa imaju po 51 putničko mjesto”, poručili su iz kompanije LPP.