Naslovnica Novosti Volvo obustavlja proizvodnju autobusa u Evropi!

Volvo obustavlja proizvodnju autobusa u Evropi!

347
0
PODIJELI

Volvo Buses mijenja svoj poslovni model u Evropi i uskoro će svoju proizvodnju koncentrirati isključivo na šasije. Kompletni autobusi se više neće proizvoditi u Evropi. U budućnosti, međutim, žele da ponude kupcima u Evropi kompletan asortiman gradskih i međugradskih autobusa, kao i turističkih autobusa za premium segment preko eksternih proizvođača karoserija. Iz tog razloga, Volvo Buses je također odlučio zatvoriti svoje fabrike u Breslau/Wrocławu (Poljska) u prvom kvartalu 2024. godine.

Volvo Buses je potpisao Pismo namjere (LoI) za prodaju svoje fabrike švedskom investitoru Vargas Holding. Rezervacija za restrukturiranje od 1,3 milijarde švedskih kruna (12 miliona eura) negativno će uticati na operativni rezultat u prvom kvartalu 2023. godine. “Naše poslovanje u Evropi godinama je u deficitu. Ovim poslovnim modelom, koji već uspješno koristimo na mnogim tržištima, poboljšat ćemo profitabilnost i osigurati našu dugoročnu konkurentnost,” rekla je Anna Westerberg, predsjednica Volvo Busesa.

U budućnosti, Volvo Buses će i dalje biti u mogućnosti da kupcima u Evropi nudi kompletan asortiman autobusa – u partnerstvu sa odabranim eksternim proizvođačima karoserija. U isto vrijeme, švedski proizvođači vozila žele osigurati snažnu uslugu dostupnosti i visok standard sigurnosti i kvaliteta. Ovim restrukturiranjem, Volvo Buses se nada da će imati manju strukturu, poboljšanu fleksibilnost i mogućnost boljeg ispunjavanja zahtjeva tržišta i kupaca. Planirano je da se proizvodnja autobusa u Wroclawu nastavi do prvog kvartala 2024. godine. Narudžbe za kompletne autobuse u Evropi isporučuju se po rasporedu iz fabrike u Wrocławu. Volvo Buses će nastaviti da pruža punu uslugu i podršku za postojeću flotu kao i za novu ponudu.

Vargas Holding će preobraziti i postepeno proširiti proizvodni pogon u Wrocławu, poručili su iz Volva, ne otkrivajući šta holding tamo želi proizvoditi. Međutim, planirano je da proizvodnja počne 2024. godine i da se proširi u godinama koje slijede. Pismo namjere uključuje cilj Vargas Holdinga da ponudi zaposlenje radnoj snazi koja je trenutno zaposlena u fabrikama u Wrocławu. “Iako će Vargas Holding poslovati u industriji koja se razlikuje od naše, ključni faktor u akviziciji je prilika da se angažuju iskusni zaposlenici naše organizacije u Wroclawu koji će biti potrebni za njeno osnivanje i buduće širenje,” dodala je Anna Westerberg.

Odluka o prekidu proizvodnje kompletnih autobusa utjecat će na oko 1.600 radnih mjesta u Volvo Buses, od kojih je oko 1.500 smješteno u Wrocławu. Pokrenuto je informisanje i dijalog sa odgovarajućim sindikatima. Volvo grupa će nastaviti da ima uporište u Poljskoj nakon zatvaranja fabrike sa više od 2.100 zaposlenih koji rade u Volvo Trucks, Volvo Construction Equipment i funkcijama podrške Grupe kao što su digitalna tehnologija i IT, nekretnine, HR usluge i računovodstvene usluge. Fabrike Volvo autobusa u Švedskoj i Brazilu, koje proizvode šasije i kompletnu proizvodnju autobusa u Meksiku i Sjevernoj Americi, nisu pogođene ovom odlukom i nastavit će proizvodnju kao i obično.