Naslovnica Novosti 100 hibridnih Solaris autobusa stiže na Sardiniju

100 hibridnih Solaris autobusa stiže na Sardiniju

259
0
PODIJELI

Solaris će isporučiti 100 hibridnih autobusa Urbino 12 u Kaljari, glavni grad Sardinije. Ugovor je dio okvirnog sporazuma potpisanog 2021. godine sa dioničkom kompanijom Consip u vlasništvu italijanskog Ministarstva ekonomije i finansija (MEF). Prema tom sporazumu, kompanijama za javni prevoz (TPL, italijanski: Trasporti Pubblici Locali) je dozvoljeno da direktno naručuju vozila ili da upućuju poziv na tender za odabrane dobavljače. Solaris vozila će na Sardiniju stići 2024. godine.

Najveća kompanija za javni prevoz na Sardiniji ARST S.p.A. naručio je 100 hibridnih autobusa Urbino 12 s niskom emisijom iz Solarisa. Vozila će biti isporučena u grad Kaljari na Sardiniji. Italijanski otok već ima desetine vozila ovog proizvođača na cesti. Hibridni autobusi će biti u upotrebi 2024. godine.

Hibridni Urbino 12, koji će voziti na sardinskim cestama, bit će opremljen hibridnim pogonskim sistemom nove generacije koji se sastoji od električnog vučnog motora od 250 kW i unutrašnjeg motora sa unutrašnjim sagorijevanjem Euro 6 od 150 kW. To će omogućiti značajne uštede u potrošnji goriva, kao i smanjenje emisije zagađujućih materija u atmosferu.

Urbino 12 hybrid je naručen u izvedbi sa dvoja vrata. Udobnost putnika osigurat će efikasna klima za sva vozila i prostrana i udobna unutrašnjost opremljena USB utičnicama. Vozila će biti opremljena nadzorom i sistemom za brojanje putnika koji se nalazi iznad svih vrata. Vozačima će biti na raspolaganju niz komfornih rješenja, uključujući zatvorenu prilagođenu vozačku kabinu.

Na italijanskim putevima već ima više od 1.500 Solaris vozila. Gotovo trećina njih su električni autobusi i trolejbusi sa nultom emisijom štetnih gasova. Solaris je evropski lider u prodaji i proizvodnji autobusa sa niskim i nultim emisijama. Posljednjih godina italijanski operateri svojom zelenom kupovinom čine da ovo tržište preraste u jedno od ključnih kada je u pitanju transformacija ka zelenoj mobilnosti. Solaris je jedan od glavnih dobavljača vozila za javni prevoz sa nultom emisijom za Italiju.