Naslovnica Novosti Devet Iveco vozila za obnovu flote hrvatskog Bibliobusa

Devet Iveco vozila za obnovu flote hrvatskog Bibliobusa

386
0
PODIJELI

Iveco Bus će podržati najveću obnovu hrvatske flote Bibliobusa, tradicije duge stoljeće. Ove pokretne biblioteke ključna su komponenta u mreži narodnih biblioteka u zemlji, noseći kulturu, obrazovanje i zabavu u udaljena i izolirana područja.

Zahvaljujući projektu koji finansiraju Evropska unija i Ministarstvo kulture i medija RH, sada će biti moguće obnoviti zastarjeli vozni park Bibliobusa s deset novih vozila. Devet od njih bit će posebno dizajnirani i opremljeni autobusi ili minibusevi koje isporučuje Iveco Bus. Riječ je o četiri autobusa Crossway i pet minibusa Daily, posebno preuređenih u pokretne biblioteke, koji će dovoziti knjige i kulturne programe za djecu u udaljena područja Hrvatske.

Iveco Bus je već isporučio minibus Daily 50C biblioteci Lekenik i autobus Crossway Line za grad Split. Još četiri minibusa Daily i još tri autobusa Crossway ove će godine biti isporučena knjižnicama u Čakovcu, Karlovcu, Vinkovcima, Vrpolju, Virovitici, Bjelovaru i Novom Marofu. Pokretne biblioteke često su jedini oblik bibliotekarnih usluga dostupnih stanovništvu koje živi u udaljenim područjima. Popularno nazvani Bibliobusi ne samo da dostavljaju knjige, već donose i razne programe, posebno za djecu do 14 godina.

Dodatne usluge u njima su književni susreti, kvizovi, natjecanja i male izložbe. “Mi u Iveco Busu predani smo promociji inkluzije i sretni smo što naša vozila Crossway i Daily mogu postati mjesta kulture koja će igrati važnu ulogu u donošenju knjiga i zabave u udaljena područja, i pomoći u rješavanju nejednakosti na tim izoliranim lokacijama,” rekao je ovom prilikom Stéphane Espinasse, direktor proizvoda i prodaje kompanije Iveco Bus.

“Iako je fokus pokretnih biblioteka oduvijek bio na pružanju usluga ljudima koji žive u malim naseljima udaljenim od većih središta, danas su pokretne biblioteke širom svijeta, pa tako i kod nas, sve više specijalizirane i usmjerene na razne uže, ranjive kategorije korisnika: djecu, starije osobe, teže pokretne osobe i osobe s invaliditetom, štićenike domova za starije i nemoćne osobe i osobe u odgojno-popravnim ustanovama, čime im se uz bibliotekarske usluge pružaju i bitne socijalne usluge!”, kazala je Grozdana Ribičić, ravnateljica Gradske biblioteke Marka Marulića grada Splita.

izvor:transportmagazin.hr