Naslovnica BHBus Info BHBus Info: Rekordna godina po uvozu i registracijama autobusa! (II)

BHBus Info: Rekordna godina po uvozu i registracijama autobusa! (II)

585
0
PODIJELI

Danas nastavljamo sa prikazom situacije oko vozila koja su po prvi put registrovana u Bosni i Hercegovini tokom 2022. godine. Spomenuli smo da je naše istraživanje obuhvatilo M2 i M3 autobuse te M2G – terenske autobuse.

U prvom dijelu ste pročitali statistiku kako je izgledala prva polovica godine, a u ovom drugom dijelu ćemo opisati i drugu polovicu itekako uspješne 2022. godine.

JULI
U periodu 01.07. – 31.07.2022. u BiH je stiglo 17 vozila, što je prilično loše, pa čak lošije za jedno vozilo i od prošle godine u ovom periodu. Jedino se istaklo Sarajevo sa sedam registracija, dok su ostali imali po dvije ili jednu registraciju. Neoplan je nastavio sa dobrim rezultatima pa je bio najbolji sa šest registracija, a pratio ga je Mercedes sa tri registracije. Najviše je bilo vozila sa Euro 4 i Euro 5/EEV motorima po šest, a vozila sa Euro 6 motorima je bilo tri. I ovaj mjesec smo zahvaljujući trolejbusima za GRAS imali i dva električna vozila u statistici. Bilo je i 15 vozila sa dizelskim motorom dok nije bilo registrovanih vozila sa pogonom na plin. Pristiglih 17 vozila je napravljeno u periodu 2007. – 2022. godina, a najviše ih je napravljeno 2009. godine i to njih pet. Iako je generalno bilo malo vozila, ipak je ubilježeno pet registracija novih vozila – dva trolejbusa BKM Vitovt Max II 43300D i tri Neoplan Tourlinera, što i nije loš rezultat. Za juli smo odabrali isporuku novih Tourlinera kompaniji Centrotrans, pošto je to bio događaj koji je označio dolazak novih Neoplan autobusa u ovu firmu nakon 15 godina i legendardnog Neoplan Starlinera N5217 HDC.

AUGUST
August je bio nešto mnogo bolji od jula i imao je upisano 55 vozila. Najviše vozila je registrovano u Sarajevu – 18, dok su Tuzla i Banja Luka imale po pet registracija. MAN i Mercedes su nastavili svoju trku, a u augustu je bio uspješniji MAN sa 25 vozila u odnosu na Mercedesovih 15. Solidan rezultat je ubilježila i Setra sa četiri vozila. Što se tiče Euro normi, vozila sa Euro 5/EEV motorima su bila dominantna pošto ih je registrovano 37. Slijedi 12 vozila sa Euro 4 motorom dok je vozila sa Euro 6 motorom bilo šest. Ovo znači da su u BiH stizali autobusi koji imaju godinu proizvodnje od 2006. do 2022. godine. Najbrojnija su bila vozila napravljena 2010. (16) i 2009. godine (12). August je zabilježio i pet novih vozila i to po dva GAZ 3221 Gazelle i Isuzu Novociti te jedan Mercedes Sprinter. Za highlight mjeseca smo izabrali isporuku novog Sprintera za kompaniju Ćićko commerce iz Tomislavgrada.

SEPTEMBAR
Septembar je prošle godine bio najbolji mjesec po registracijama vozila, jer je ubilježeno njih 27. Ove godine je u septembru stiglo čak 55 vozila. Sarajevo je ponovo bilo najbolje sa 14 vozila, a istakli su se još Mostar sa sedam te Banja Luka sa šest vozila. MAN je odnio pobjedu nad Mercedesom 21-14, a dobar rezultat NeoMan grupe je upotpunio Neoplan sa četiri vozila. Od 55 vozila, njih 29 ima Euro 5/EEV motore, 20 Euro 4, pet Euro 6 i imali smo jedno vozilo sa električnim motorom. Nije bilo registrovanih autobusa na plin tako da su dizeli bili dominantni. U BiH su stizali autobusi koji imaju godinu proizvodnje od 2006. do 2022. godine. Dominirala su vozila napravljena 2007. godine pošto ih je bilo 14, a u stopu su ih pratila vozila iz 2010. sa 13 vozila. Isporučeno i registrovano je šest novih vozila, a statistički to izgleda ovako: 3x Isuzu Novociti, 2x GAZ 3221 Gazelle i 1x BKM Vitovt Max II 43300D. Septembar je ostao u lijepom sjećanju kompaniji Biss tours iz Zenice, koja je registrovala tri gradska Mercedes Citaro autobusa. OKTOBAR
U periodu 01.10 – 31.01.2022. u BiH je stiglo 34 autobusa, što je mnogo bolje od prošlogodišnjih 14. Registracije su ubilježene u 16 gradova, a istakli su se Mostar sa osam, Tuzla sa šest i Sarajevo sa četiri registracije. MAN je ponovo bio ubjedljiv sa 12 vozila i na drugom mjestu je ostavio Mercedes sa samo pet vozila. Ponovo smo imali registracije električnih vozila i to četiri trolejbusa, a što se tiče ostalih normi – po 13 vozila je bilo sa Euro 4 i Euro 5/EEV motorima, a samo 4 sa Euro 6 motorom. Ovo znači da su u BiH stizali autobusi koji imaju godinu proizvodnje od 2006. do 2022. godine, a ubilježeno je i čak devet novih vozila. Među njima se svakako ističe Mercedes Tourismo kompanije Ćićko commerce iz Tomislavgrada.

NOVEMBAR
Novembar je bio apsolutni rekorder za 2022. godinu pošto je registrovano 59 vozila! Nenadani rekorder je Brčko Distrik sa 22 vozila zahvaljujući novom konzorciju koji je preuzeo gradske linije. Tuzla je ostala na osam, a Sarajevo na šest registracija. Mercedes se napokon “osvetio” MAN-u sa 22 registracije u odnosu 11 koliko je imao MAN. Vrijedi istaći i šest registracija Volvo autobusa. Što se tiče Euro normi, izdominirala su vozila sa Euro 5/EEV motorima pošto ih je bilo 28. Potom slijede vozila sa Euro 4 normom – njih 16 i vozila sa Euro 6 – njih 12. Bila su i tri električna vozila – pogađate već – trolejbusi. Ovo je pokazatelj da su u BiH stizali autobusi koji imaju godinu proizvodnje od 2006. do 2022. godine. U takvoj situaciji zabilježeno je i rekordnih 12 novih vozila! Posebno se ističu tri Neoplan Tourlinera, tri trolejbusa BKM Vitovt Max II 43300D i dva Isuzu Novociti vozila. Novembar je ostao zapamćen po već spomenuta tri Neoplan Tourlinera koje je kupio Centrotrans, ali i po novom MAN Lion's Coach autobusu u floti kompanije Murić trans.

DECEMBAR
Decembar po inerciji nije “jak” mjesec, pošto se bliži kraj godine, pa je tako ubilježeno 31 vozilo, što je ipak bolje nego decembar prošle godine kada je bilo 24 vozila. Od toga je osam vozila registrovano u Banja Luci, Tuzla je imala pet, a Sarajevo tri. Mercedes je završio godinu onako kako je i počeo – na prvom mjestu sa 14 vozila. Prati ga MAN sa šest vozila, dok je solidna bila i Setra sa četiri. Ubilježeno je 14 registracija vozila sa Euro 5/EEV motorom, 11 sa Euro 4 te tri sa Euro 6 motorima, uz dodatak tri električna (trolejbusi). Pored električnih trolejbusa, ubilježeno je još i četiri vozila sa pogonom na plin te 24 na dizelski pogon. Starosna dob vozila je bila od 2006. do 2022. godine, a posebno se istakla 2008. godina sa sedam vozila. Uspješna godina završena je sa tri nova trolejbusa BKM Vitovt Max II 43300D za kompaniju GRAS Sarajevo. Međutim, za događaj mjeseca decembar smo odabrali prinovu u kompaniji Usora turs – Setru 516 HD/2.

Prije finalnog zaključka i trećeg dijela, pogledajte i drugi dio galerije prinova koje su stigle u prošloj godini: