Naslovnica Novosti Weimar naručio autobuse na vodik od Solarisa

Weimar naručio autobuse na vodik od Solarisa

158
0
PODIJELI

Weimar, četvrti po veličini grad u njemačkoj saveznoj državi Thüringen, nalazi se u “tirinškom bazenu” i ima oko 65.000 stanovnika. Najpoznatija je po dvojici “prinčeva pjesnika” – Goethe i Schiller, i kao eponim prve njemačke republike (“Vajmarska republika”). Gradski prevoz u gradu vodi gradsko javno komunalno preduzeće Stadtwerke Weimar.

Nedavno je gradski parlament Weimara odlučio da autobuski vozni park ove transportne kompanije pretvori u autobuse na vodik preko gorivih ćelija. Prvi od ovih autobusa je naručen, a isporuka je planirana za septembar ove godine.

Ali Weimar nije želio čekati toliko dugo. Dana 01. marta 2023., potpuno novi autobus garažnog broja 467 kompanije Regionalverkehr Köln (RVK), Solaris Urbino 12 hydrogen, bio je na putu A4 iz proizvodnog pogona u Bolechowo u Poljskoj do svog novog vlasnika u Rajni. Pošto se Weimar nalazi na autoputu A4, odlučeno je da novi autobus napravi kraći izlet s autoputa do depoa Stadtwerke Weimar.

Predstavnici kompanije Stadtwerke Weimar su na taj način imali priliku da iz prve ruke pogledaju autobus koji su i oni naručili. Ova prilika je iskorištena i za probnu vožnju, doduše kratku. Solaris je bio pravi hit i posjeta je uspjela u potpunosti, pa je čak i lokalna MDR televizija bila prisutna. U večernjim satima, Solaris je nastavio putovanje do Rajne, a Stadtwerke Weimar ostaje da sačeka svoj primjerak novog Solaris Urbino 12 hydrogen.