Naslovnica Novosti Projekt Anubis i VDL: Prva velika zamjena autobuskih baterija u Evropi

Projekt Anubis i VDL: Prva velika zamjena autobuskih baterija u Evropi

297
0
PODIJELI

VDL Bus & Coach je nedavno završio prvi veliki projekat obnove baterija u Evropi. 43 zglobna električna autobusa kojim upravlja Hermes, dio holandskog Transdeva, a koji su pušteni u rad krajem 2016. godine, opremljeni su potpuno novim i mnogo većim baterijama tokom prošle godine, čime su autobusi ponovo ažurirani u pogledu opreme. Stare baterije će se koristiti u okviru projekta Anubis u saradnji sa RWE u stacionarnoj primeni u elektroenergetskoj mreži.

Kompanija za javni prevoz u Brabantu Hermes je krajem 2016. godine puštanjem u rad spomenuta 43 autobusa postala kompanija sa najvećom flotom električnih autobusa u Evropi. Ovo je bio važan korak u tome da javni prevoz u Holandiji postane održiviji. Sektor javnog prevoza je mnogo naučio od postavljanja ovih autobusa bez emisija u Ajndhovenu i okolini. Nakon više od šest godina, baterije prve generacije sada su zamijenjene novom generacijom, čime je značajno povećan domet autobusa.

Performanse početnih baterija su se smanjile nakon šest godina zbog intenzivne upotrebe autobusa, što se može porediti sa putničkim automobilom koji je prešao 1.750.000 km za šest godina. Drugim riječima, autobusi i baterije su radili jako dobro!

Sada, šest godina nakon puštanja u rad, pad performansi baterija smanjio bi domet autobusa, čime se ne bi osigurao efikasan rad. Zbog toga je odlučeno da se baterije zamjene. Time je završen prirodan, proračunat i pažljivo praćen proces. Stare baterije još nisu reciklirane, ali se koriste u stacionarnoj primjeni u elektroenergetskoj mreži u projektu Anubis u saradnji sa RWE.

Donesena je odluka da se originalni baterijski paket zamijeni potpuno novim sistemom sa skoro duplo većim kapacitetom, sa 180 kWh na 350 kWh. Ovo je omogućeno korištenjem najnovijih baterija. Rezultat je znatno veći domet, što omogućava da ova nadogradnja bude još fleksibilnija za suočavanje s planiranim vremenima punjenja. Dakle, 43 autobusa, koji su sada zajedno prešli preko 18 miliona kilometara, ponovo su ažurirani i spremni da obezbjede gradski prevoz nulte emisije u Ajndhovenu u godinama koje dolaze.

Martijn Mentink, generalni direktor Hermesa: “Hermes je 2016. godine prednjačio uvođenjem 43 autobusa sa nultom emisijom od 18 metara. Ponosni smo što sada činimo još jedan veliki korak naprijed u našoj strategiji ozelenjavanja. Budući da nam je potrebno manje ciklusa punjenja za naše autobuse, možemo ih koristiti na više linija. To će omogućiti većem broju putnika da iskuse udobnost ovih električnih autobusa i, naravno, izuzetno smo sretni zbog toga.”

Konverzija na novi sistem baterija je prva u tranziciji na održivi javni prevoz i naglašava ambiciju VDL Bus & Coach da kupcima uvijek ponudi optimalno rješenje. Prelaskom na novi baterijski sistem, sada šest godina stari autobusi ponovo su vrhunski, što će biti i novi autobusi koji će biti isporučeni 2023. godine. Početne baterije su raspoređene u saradnji sa RWE u aplikaciji za skladištenje energije drugog života u Moerdijku. Ovo optimizuje lanac održive upotrebe, dodatno odlaže recikliranje i maksimizira upotrebu baterija.

Konverzija autobusa nastala je u saradnji nekoliko VDL kompanija, a izvela ju je VDL Special Vehicles u Eindhovenu. VDL dijelovi iz Veldhovena su igrali centralnu ulogu u nabavci potrebnih dijelova za konverziju i baterijskih sistema.

Sa ovim projektom obnove Hermesa u Ajndhovenu, ambicija VDL-a da bude predvodnik u tehnološkom razvoju ponovo je dobila konkretan oblik. Osim toga, VDL će pokazati kako se poduzimaju stvarne mjere za optimizaciju operativnih sposobnosti korisnika, uključujući i tokom životnog vijeka autobusa.

Hermes je dio Transdev grupe. Transdev je međunarodna kompanija za mobilnost koja posluje u 18 zemalja na pet kontinenata. Transdev Holandija obavlja svoje transportne usluge pod poznatim brendovima kao što su Connexxion, Hermes i Witte Kruis. Pored javnog prevoza, zdravstvenog prevoza i taksi prevoza, Transdev takođe posluje u akutnoj njezi u vidu prevoza sanitetom, transporta donacija organa i prevoza ljekara opšte prakse. Transdev zapošljava preko 7.000 ljudi u Holandiji.