Naslovnica Novosti Španski TMB predstavio 78 električnih autobusa

Španski TMB predstavio 78 električnih autobusa

279
0
PODIJELI

Transportes Metropolitanos de Barcelona (TMB) predstavio je svoju novu flotu autobusa, koja je održiva i sa nultom emisijom, dostižući 25% flote sa nultom emisijom do 2024. godine. Ova kompanija će tako do kraja 2024. godine imati 232 električna vozila i 44 autobusa na vodik, smanjit će emisiju CO2 za 4.785 tona i 22 tone NOx čestica godišnje. Ova akvizicija je dio historijske investicije koju je TMB napravio u posljednje četiri godine koja uključuje zamjenu svih vozila, a ukupna cifra namjenjena za ovu re-organizaciju flote je 475 miliona eura.

Novih 78 električnih autobusa čini 49 solo autobusa proizvođača BYD i Solaris te 29 električnih zglobnih vozila proizvođača Irizar. Ovih 78 autobusa koštalo je 46 miliona eura i dodani su u flotu već postojećih 30 električnih autobusa. Osim toga, već je raspisana nova nabavka za ukupno 88 električnih autobusa – 68 solo i 20 zglobnih, koji će stići od kraja ove godine do početka 2024. godine, a koji su podrazumijevali ulaganje od blizu 50 miliona eura. Očekuje se da će tokom 2024. godine biti raspisan još jedan tender za nabavku električnih vozila i to njih  36 (29 zglobnih i 7 standardnih).

Kao što je spomenuto, plan je da TMB na kraju 2024. godine ima ukupno 232 električna vozila na kraju 2024. godine. Ali ne radi se samo sa električnim vozilima, pošto se TMB jasno obavezao i na vodik kao gorivo sa nultom emisijom i na osam takvih vozila koja trenutno ima u opticaju, još 36 će ih biti dodato 2024. godine, što je nabavka koja je trenutno u procesu nadmetanja.

Predsjednica TMB-a, Laia Bonet, objasnila je da je “ova investicija u vozila sa nultim emisijama najvažniji dokaz da je TMB posvećen održivosti i smanjenju emisije CO2 u potpunosti” i da predstavlja “najveću investiciju u historiji TMB-a, sprovedenu u posljednje četiri godine i sa 475 miliona eura u obnovi voznog parka”. Bonet je podsjetila da “Barceloni treba više javnog prevoza koji je čist i održiv, a da na tim linijama radimo i autobusom i metroom”.

Od 78 novih električnih autobusa koji su predstavljeni, 13 solo i 25 zglobnih vozila uključeno je u projekat “TB CLEAN URBAN TRANSPORT FLEET RENEWAL” za koji je evropska pomoć dobijena iz programa Connecting Europe Facility (CEF Transport). Ostala vozila su kupljena uz pomoć Programa pomoći opštinama za implementaciju zona niskih emisija i digitalnu i održivu transformaciju gradskog prevoza koju je odobrilo špansko Ministarstvo saobraćaja, mobilnosti i transporta u okviru Plana oporavka, transformacije i otpornosti – Next Generation. Ovi grantovi su dobijeni zahvaljujući saradnji gradskog područja Barcelone i gradskih vijeća Barcelone, L'Hospitalet de Llobregat, Cornellá de Llobregat, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Adrià de Besòs.