Naslovnica Novosti Ebusco učvršćuje partnerstvo sa Qbuzz-om narudžbom do 63 autobusa

Ebusco učvršćuje partnerstvo sa Qbuzz-om narudžbom do 63 autobusa

282
0
PODIJELI

Ebusco, pionir i lider u razvoju električnih autobusa i sistema za punjenje, potpisao je novi ugovor sa Qbuzzom za isporuku do 63 autobusa. Narudžba uključuje 45 autobusa Ebusco 3.0 od 12 metara i 18 autobusa Ebusco 3.0 od 18 metara, od kojih su četiri još uvijek u opciji. Autobusi će krenuti na put u provincijama Groningen i Drenthe 2024. godine.

Qbuzz će rasporediti autobuse u ime OV-biroa Groningen-Drenthe u provincijama Groningen i Drenthe. Autobusi od 12 metara uglavnom će se koristiti za regionalni transport, dok će autobusi od 18 metara saobraćati pod zastavom Q-link na linijama 5 i 6 u blizini grada Groningena. Obje varijante Ebusca 3.0 za Qbuzz će biti opremljene sa izuzetno velikim baterijskim paketom (>500kWh), što je jedinstveno za varijantu od 12 metara. U kombinaciji sa laganim dizajnom autobusa, to znači da se operater može osloniti na izuzetno nisku potrošnju energije i izuzetno veliki domet potreban za uspješan regionalni i BRT transport.

Qbuzz je jedan od pet najvećih regionalnih transportnih operatera u Holandiji. Sa svojom mrežom autobusa, tramvaja i vozova, operater svake godine preveze oko 85 miliona putnika. Osim regije Groningen-Drenthe, operater je također odgovoran za javni prijevoz u regijama Utrecht i Drechtsteden-Molenlanden-Gorinchem. U Groningen-Drente, operater ima vozni park od oko 400 autobusa, koji će sada djelimično biti zamijenjen sa do 63 autobusa Ebusco 3.0.

Ebusco već nekoliko godina radi sa Qbuzzom i već je operateru obezbijedio oko 130 električnih autobusa. Pod okriljem Qbuzza, autobusi Ebusco 2.2 već rade u gradovima Utrecht, Groningen i Dordrecht, između ostalih. U regiji Groningen-Drenthe, operater već ima 60 Ebusco autobusa u pogonu, koji godišnje pređu oko 100.000 km po autobusu. Kao rezultat toga, sa flotom Ebusco 2.2 u Groningen-Drenthe Qbuzz je već postigao uštede od otprilike 5.500.000 kg CO2 i 9.500.000 kg dušika godišnje. Sa Ebuscom 3.0, Qbuzz će još više smanjiti svoj ugljični otisak.

Steven van der Burg, direktor prodaje u Ebuscu, objašnjava: “Izuzetno smo ponosni što je Qbuzz još jednom odabrao Ebusco. U posljednjih nekoliko godina, Qbuzzu smo već isporučili više od 100 električnih autobusa. Činjenica da nas je Qbuzz ponovo odabrao nakon uspjeha Ebusca 2.2, dokaz je da smo s Ebuscom 3.0 krenuli pravim putem kako bismo javni prevoz bez emisija podigli na još viši nivo. Stoga se radujemo nastavku naše saradnje sa Qbuzzom kako bismo nastavili naš put ka nultim emisijama.”

Dirk Huzeling, kreativni menadžer ponuda u Qbuzz, odgovara: “Tokom proteklih nekoliko godina, već smo iskusili uspjeh Ebusco autobusa na cesti. Sa autobusima Ebusco 2.2 prelazimo između 350 i 375 električnih kilometara dnevno, dok se s vremena na vrijeme punimo u našim depoima. Veoma smo zadovoljni što smo sada također dodali Ebusco 3.0 u našu flotu i uvjereni smo da će ovaj lagani autobus isporučiti još bolji domet u kombinaciji s velikim baterijskim paketom. To će nam omogućiti da u većoj mjeri povećamo održivost javnog prevoza u provincijama Drenthe i Groningen.”