Naslovnica Novosti Mercedes isporučuje 70 električnih zglobnih autobusa u Brisel

Mercedes isporučuje 70 električnih zglobnih autobusa u Brisel

186
0
PODIJELI

Société des Transports Intercommunaux de Bruxelles (STIB) naručio je 70 električnih zglobnih autobusa od Mercedesa koji će saobraćati u Briselu. Ova nova vozila bit će isporučena od januara 2024. godine kako bi zamijenili pedeset postojećih Euro 5 dizel autobusa i dodatno proširili STIB-ov vozni park.

Prvi od električnih zglobnih autobusa u početku će se koristiti za testiranje i obuku STIB vozačkog osoblja. Zatim će saobraćati na četiri linije u Briselu: 46 (Pannenhuis – Moortebeek), 53 (Vojna bolnica – Westland Shopping Center), 87 (Simonis – Beekkant) i 89 (Gare Centrale – Westland Shopping Center). Ova akvizicija je omogućena zahvaljujući kreditu Evropske investicione banke. U okviru ovog budžeta planirana je i nabavka dvadesetak standardnih električnih autobusa, a dodjela ugovora zakazana je za septembar 2023. godine.

Brieuc de Meeûs, izvršni direktor STIB-a, rekao je: “Ova narudžba predstavlja važnu prekretnicu u tranziciji koju STIB počinje prema potpunoj elektrifikaciji svog autobuskog voznog parka i poboljšanju udobnosti putnika. Zajedno, svi zaposleni u STIB-u, od nabavke do vozačkog osoblja, uključujući tehničke timove i centre za obuku, pripremamo se za budućnost da nastavimo da Brisel činimo sve prozračnijim i da ponudimo kvalitetnu uslugu našim putnicima, uz najsavremenija vozila.”

Novi autobusi će koristiti oportunitetno punjenje koje će im omogućiti da se pune na terminalima tokom dana, kao i u depou preko noći. Kako bi olakšao ovaj proces, STIB prilagođava svoje depoe i instalira infrastrukturu za punjenje širom mreže. Početkom godine STIB je dobio planske i ekološke dozvole za izgradnju novog depoa na Avenue du Tyras. Ovo će biti prvi STIB depo dizajniran isključivo za električne autobuse. U međuvremenu, ugovor za isporuku punjača za depo dodijeljen je Jacops-Helioxu, dok će optimizirano pametno punjenje osigurati INIT. Dodjela ugovora za terminalske punjače zakazana je za maj ove godine, a terminali će biti adaptirani od 2024. godine.