Naslovnica Novosti Novi Sunsundegui SC5 autobusi za nove linije između Navare i Baskije

Novi Sunsundegui SC5 autobusi za nove linije između Navare i Baskije

261
0
PODIJELI

Ministar teritorijalne kohezije Navare Bernardo Ciriza obišao je novi vozni park kompanije La Burundesa, a kojeg čine Sunsundegui SC5 autobusi. Ovi autobusi će povezivati Pamplonu u Navari i Vitoria-Gasteiz u Baskiji. Radi se o tri autobusa i midibusu, sa 63 odnosno 16 sjedišta. Svi će imati i dodatni prostor za osobe sa smanjenom pokretljivošću u invalidskim kolicima (PMRS).

Nove usluge kreću sa radom od 4. maja i imat će vaučere za prevoz na svim linijama, koje će imati popust od 50% na cijenu karte. Treba imati na umu da ova mjera štednje, od koje država preuzima 30% popusta, a regionalna vlada preostalih 20%, nastoji promovisati korištenje javnog autobuskog prevoza, koje je održivije, smanjiti ovisnost o fosilnim gorivima i doprinijeti olakšanju građanima u uslovima stalnog rasta cijena.

Posjeti, koja je obavljena u kompaniji Sunsundegui de Alsasua u kojoj su vozila proizvedena, prisustvovali su i generalni direktor transporta i održive mobilnosti, Berta Miranda, izvršni direktor Grupo Autobuses La Unión, Joaquín Acha; menadžer La Burundesa, Javier Ochoa; i generalni direktor Grupo Autobuses La Unión, Claudio Lesaca. U ime kompanije Sunsundegui bili su prisutni, José Ignacio Murillo, izvršni direktor Sunsundegui; Felix Aramendía, generalni direktor Sunsundegui i Andrey Solntsev, komercijalni direktor.

Nova vozila koja će ubrzo biti u radu uvode poboljšanje pristupačnosti (svi autobusi i midibus imat će prostor za korisnike sa smanjenom pokretljivošću u invalidskim kolicima i pristupnu platformu, kao i zvučne informacije o pruženoj usluzi), aktivne i pasivne sigurnosne sisteme, ekološku efikasnost (Euro 6 motori, niže zagađujuće emisije) i udobnost (povećanje prostora, besplatna Wi-Fi mreža, USB punjači u sjedištima, udobna sjedišta), što ih stavlja na čelo održivosti, pristupačnosti i zaštite. Svi oni su također u potpunosti ofarbani u bijelo i crveno i označeni štitom Navare i logotipom NBUS-a, što će omogućiti da se javni autobuski prevozi koje promovira Uprava prepoznaju i objavljuju.

Usluge na zahtjev će se pružati midibusom koji će koristiti identifikacionu pločicu sa logom NBUS-a. Korisnici moraju prethodno da zatraže njeno korištenje, pa ako se ne dobije zahtjev, usluga se ne izvršava. Na taj način, itinerar koji se provodi u svakoj prilici će varirati ovisno o zahtjevima koji se postavljaju. Treba imati na umu da se način transporta na zahtjev već razvija u nekim ruralnim područjima Navare uz vrlo pozitivnu ocjenu kako od strane korisnika tako i od strane gradskih vijećnika.