Naslovnica Ekskluzivno EKSKLUZIVNO: Hare tours proširio flotu sa novim MAN autobusom!

EKSKLUZIVNO: Hare tours proširio flotu sa novim MAN autobusom!

1039
0
PODIJELI

Hare tours Sarajevo je porodična kompanija koja ima tradiciju dugu više od 15 godina u organizovanju vanrednog prevoza kako u BiH, tako i širom Evrope. Direktor i njeni uposlenici svoj posao shvataju ozbiljno i njihov rad je prepoznat o čemu govore i mnoge brojne uspješne saradnje i realizovane vožnje. Ovih dana je bilo posebno veselo pošto je flota proširena za još jednog članak. Čak ni kiša koja je padala prilikom naše posjete nije pokvarila dobro raspoloženje uposlenika koji su nam ponosno pokazali svoj novi autobus – MAN Lion's Coach R07 aktuelne generacije!

Novi autobus je ukupno 18. vozilo u voznom parku što je zaista respektabilan podatak, tim više ako se zna da je autobus kupljen i u potpunosti finansiran vlastitim sredstvima. Prošle godine je stigao prvi MAN aktuelne generacije, a nakon manje od 12 mjeseci je uslijedio i drugi. Novi MANeken je 2019. godina i, kao i prethodni, stigao je direktno od prvog vlasnika. To je za Hare tours jako bitno pošto se na taj način znatno smanjuje neželjene moguće posljedice u eksploataciji te dodatna nenadana ulaganja.

Srce ovog vozila čini jaki, ali i ekonomični motor domaće proizvodnje od 338 kW tj. 460 konjskih snaga koji ispunjava Euro 6 standarde. Da vožnja prođe ugodno, glatko i ekonomična pobrinut će se automatski MAN TipMatic mjenjač sa 12 brzina. Vanjski izgled autobusa osim bijele boje te ratkapa i retrovizora u istoj boji, krase prednja i zadnja svjetla u LED izvedbi te redizajnirana prednja maska sa MAN slovima i za ovu generaciju karakteristična crna pozadina. S obzirom na dužinu od 12,1 metar i činjenicu da se Hare tours bavi isključivo vanlinijskim prevozom, vozilo nudi maksimalno 11,7 m3 prostora za prtljag što je sasvim dovoljno.

Vožnja novog autobusa će biti opuštena zahvaljujući svom prepoznatljivom, ergonomskom i jednostavnom za upotrebu kokpitu. Nova generacija Lion’s Coach autobusa dočekuje svog vozača na radnom mjestu dizajniranom da bude praktično, ergonomsko i prikladno. Sve ključne informacije mogu se vidjeti na prvi pogled na novoj instrument tabli sa optimiziranim rasporedom prekidača. Vozač ima dovoljno prostora za svoje osnovne stvari, a naravno kokpitom dominira multifunkcionalni volan. Ergonomsko podesivo sjedište, mikrofon i individualna kontrola klime za vozačevo područje su samo još neke od prednosti koje nudi ovaj autobus.

Osim udobnosti i ekonomije, ovaj autobus nudi također i sigurno putovanje. U tome će mu pomoći brojni aktivni i pasivni sigunosti sistemi kao što su retarder, ESP, EBS sa disk kočnicama na svim osovinama, EBA i LGS – sistem za zadržavanje vozila u kolovoznoj traci. Također, standardna oprema je i sistem kamera koje su ugrađene u unutrašnjosti iznad drugih vrata, za bolju preglednost ulaska i izlaska putnika, te na zadnji kraj vozila. Ovo je posebno bitno u noćnim uslovima vožnje ili u uslovima smanjene vidljivosti (kiša ili magla).

U unutrašnjost se, osim vozača i suvozača/vodiča, može smjestiti ukupno 49 putnika. Sjedišta su proizvođača Kiel u nešto luksuznijoj izvedbi sa bočnim kožnim dijelovima i kožnim naslonima za glavu. Sjedišta su opremljena sa mrežicama za lične stvari te preklopnim stolićem, naslonom za ruke i naslonom za noge. Dodatna pogodnost za putnike će biti i utičnice na struju koje se nalaze ispod svakog reda sjedišta. Naravno, za dodatnu zabavu tokom putovanja, putnicima će na raspolaganju biti i audio/video oprema sa dva monitora proizvođača Bosch. Od ostale opreme možemo spomenuti i kabinu za odmor vozača kod drugih vrata, toalet, mikrofon te frižider.

U kratkom razgovoru sa ljudima iz kompanije rekli su nam da je ova kupovina i povećanje voznog parka rezultat povećane potražnje i obima posla kao i prethodnog pozitivnog iskustva sa ovim modelom. “Možemo reći da su 2018. i 2019. bile zaista rekordne godine, kao i prošla, koja je bila iznenađujuće dobra, međutim prema dosadašnjim najavama, ova 2023., će biti definitivno najbolja ikad u našoj dosadašnjoj historiji koja broji preko 15 godina. Zbog toga smo se odlučili na kupovinu još jendog autobusa. Obim posla je toliki da bismo mogli komotno nabaviti još vozila, pošto ima potražnje, ali situacija sa vozačima i osobljem nas trenutno ograničava u tome. Očekujemo i dodatno povećanje posla od 01.06. kada kreće naša sezonska linija prema Makarskoj, tako da već sada možemo reći da smo izuzetno zadovoljni sa ovom godinom. Kada govorimo o lijepim vijestima, vrijedi istaći i da smo nedavno dobili certifikat ISO 9001 koji će nam sigurno pomoći i otvoriti nove poslove tako da se trudimo na svim frontovima da pružimo odlične rezultate”, izjavio je Amir Moco.

Novo vozilo je registrovano i očekuje se još standardno brendiranje u natpise kompanije te da krene sa prvim vožnjama. Ekipa portala BHBus.ba kompaniji Hare tours Sarajevo želi puno sreće i uspješno pređenih kilometara te prevezenih putnika sa novim vozilom!