Naslovnica Novosti Volvo i MCV potpisali pismo namjere za proizvodnju karoserija

Volvo i MCV potpisali pismo namjere za proizvodnju karoserija

297
0
PODIJELI

Volvo Buses i egipatski proizvođač vozila MCV (Manufacturing Commercial Vehicles) potpisali su pismo namjere za proizvodnju karoserija za električne gradske i međugradske autobuse.

Kompanija MCV, proizvođač kamiona i autobusa sa sjedištem u Kairu, osnovana je 1994. godine, a trenutno bilježi proizvodni kapacitet od 10.000 autobusa godišnje. Egipatski MCV je već jedan od ključnih saradnika za isporuku karoserija za Volvo šasije, a samo partnerstvo dio je novog poslovnog modela švedskog proizvođača u Evropi.

Prema novom poslovnom modelu, umjesto proizvodnje karoserija, Volvo će se fokusirati na proizvodnju šasija i zajedno s vanjskim fabrikama karoserija (odnosno sa kompanijom MCV) ponuditi evropskim kupcima autobuski program.

Zbog toga, kako smo već i pisali, Volvo Buses najavio je zatvaranje vlastite fabrike karoserija u poljskom Wroclawu tokom prvog kvartala iduće godine. Zbog toga će MCV, prema potpisanom sporazumu, proizvoditi karoserije za gradske dvoosovinske i troosovinske autobuse Volvo 7900 Electric u solo i zglobnoj izvedbi.

Početak serijske proizvodnje planira se u ljeto 2024. godine, a prvi električni autobusi kupcima u Evropi trebali bi biti isporučeni početkom 2025. godine.

izvor:kamion-bus.hr