Naslovnica Novosti Avellino: Nakon 23 godine planiranja i izgradnje – trolejbusi počinju sa radom!

Avellino: Nakon 23 godine planiranja i izgradnje – trolejbusi počinju sa radom!

242
0
PODIJELI

Grad Avellino, koji se nalazi oko 50 km od Napulja u južnoj Italiji, konačno je otvorio svoju novu trolejbusku liniju za javnost početkom aprila. Bilo je potrebno 23 godine planiranja, izmjena planova, javnih rasprava, političkih odluka, izgradnje linija i isporuke vozila i dug, dug proces autorizacije, prije nego što je ovaj cilj mogao biti postignut. Ali sada crveni Van Hool trolejbusi saobraćaju od ponedjeljka do subote u intervalima od pola sata između Via Fraternita della Misericordia i željezničke stanice, u dužini od 11 km (povratno putovanje) sa 39 stanica kako je objavljeno u službenom redu vožnje kompanije.

Još 2000. godine konkretizovani su planovi za implementaciju modernog trolejbuskog sistema u gradu, koji je prevoz imao već ranije, između 1947. i 1973. godine. Krenulo se i u nabavku vozila, pa od belgijskog proizvođača Van Hool 2007. godine naručeno 11 vozila modela A330T, opremljen dodatnim dizel motorom za putovanja van mreže. Vozila su završena u belgijskoj fabrici 2010. godine, ali nisu isporučena u Italiju prije 2014. godine. Prošla su neka testiranja na dijelu mreže 2016. i 2017. godine, ali su ostala uskladištena u depou nekoliko godina.

Izgradnja nadzemlja počela je 2009. godine, ali je trebalo do 2018. godine da bi bila u velikoj mjeri završena, iako su neki manji radovi još morali biti izvođeni i završeni su tek 2021. godine. Razgovori o finansiranju završetka infrastrukture kao i operativnom troškovi su dodatno odložili projekat, ali su se na kraju mogli riješiti.

Politička rasprava o budućnosti čitavog sistema je nastavljena, ali kako paket finansiranja od strane EU, u iznosu od oko 20 miliona eura, nije imao predviđenu opciju vraćanja sredstava, lokalne vlasti su se konačno dogovorile o kompletiranju sistema. Sistem je nazvan “Metro leggera” – kako bi se promovirao kao potpuno novi način prevoza.