Naslovnica Novosti Rheinbahn Düsseldorf dobio nove električne autobuse od Irizar e-mobility

Rheinbahn Düsseldorf dobio nove električne autobuse od Irizar e-mobility

212
0
PODIJELI

Krajem 2020. godine, Rheinbahn Düsseldorf (Rheinische Bahngesellschaft AG) preuzeo je isporuku deset električnih autobusa Irizar ie 12 od španskog proizvođača Irizar e-mobility (iz Ormaizteguija u Baskiji). Matična kompanija Irizar daleko je od toga da je “novajlija” u izgradnji autobusa, pošto kompanija postoji od 1889. godine. U 2020., novi električni autobusi Rheinbahna su označeni brojevima od 6001 do 6010 i voze iz depoa Handweiser u okrugu Heerdt u Dizeldorfu.

Tokom noći 1. aprila 2021. na ovom depou izbio je veliki požar koji je odnio živote najmanje osmoro Irizar autobusa, starih samo nekoliko mjeseci. Još uvijek nije jasno šta je izazvalo ovaj katastrofalni požar. U svakom slučaju, Rheinbahn je od Irizara odmah naručio osam zamjenskih autobusa istog tipa. Sada se isporučuju pod brojevima od 6011 do 6018. Ovi novi ie 12 autobusi imaju kapacitet baterije od 300 kWh. U unutrašnjosti autobusi nude 34 sjedišta i 27 mjesta za stajanje, kao i dva višenamjenska prostora za putnike sa invalidskim ili dječjim kolicima i sklopivu rampu kako bi se olakšalo ulazak i silazak putnicima s poteškoćama u kretanju. Kožna sjedišta i klima uređaj pružaju dodatnu udobnost putnicima.

U planu je još električnih autobusa na baterije. U toku je evropski tender za još 20 električnih autobusa kao i deset autobusa na vodik. Iz Rheinbahna su rekli: “Otvoreni smo za tehnologiju. Upotreba autobusa u svakodnevnom saobraćaju pokazat će koja alternativna vožnja najviše odgovara našim zahtjevima.” Moderan autobuski depo za 60 autobusa sa nultom emisijom biće izgrađena do sredine 2024. godine kako bi se zamijenila hala uništena u požaru u depou Heerdt.