Naslovnica Novosti Električni autobusi Higera stižu u Kostariku

Električni autobusi Higera stižu u Kostariku

248
0
PODIJELI

Dana 11. aprila u Pekingu je održana velika ceremonija povodom saradnje na klimatskim promjenama i odnosima Kine s jedne i Kostarike, Kiribatija i Bocvane s druge strane. Ceremoniji su prisustvovali Zhao Yingmin, zamjenik ministra kineskog Ministarstva ekologije i okoliša, Chen Dulian, predsjednik Higera, te ambasadori navedenih zemalja u Kini.

Higer električni gradski autobusi uskoro će krenuti na svoje putovanje u Kostariku kako bi pružili zelenije i praktičnije usluge prevoza za lokalno stanovništvo. Posebno dizajnirani za Kostariku, ova serija električnih gradskih autobusa Higer isporučuje konstantno impresivne performanse i postižu izvanredno visoke standarde sigurnosti. Njihova unutrašnjost, sa ergonomski dizajniranim sjedištima, jednostavna je, ali udobna. Opremljen LED kontrolnom pločom, radarskim sistemom za snimanje, naprednim sistemom klimatizacije, policama za veliki prtljag, itd., može da vozi 280 km neprekidno nakon potpunog punjenja. Statistike pokazuju da u normalnim uslovima vožnje, svaki električni gradski autobus Higer može smanjiti emisiju ugljičnih čestica za 6,72 tone svake godine.

Isporukom električnih gradskih autobusa u Kostariku, Higer planira dalje produbiti saradnju sa autobuskim operaterima u toj zemlji, promovišući visoko efikasan i ekološki prihvatljiv javni prevoz. Već 2007. godine Higer je isporučio svoju prvu seriju autobusa u Kostariku. Trenutno, preko 300 jedinica Higer autobusa je u nesmetanom radu, sa solidnom reputacijom u zemlji. Štaviše, Higer se može pohvaliti sa šest prodajnih i servisnih centara širom Kostarike, u potpunosti osiguravajući pravovremene usluge lokalnim autobuskim operaterima.

Kao prva država u Centralnoj Americi koja je uspostavila diplomatske veze sa Kinom u 21. stoljeću, Kostarika je sada kineski strateški kooperativni partner i dvije zemlje su ostvarile plodnu saradnju u brojnim oblastima. U februaru 2022. godine Kina je obećala da će Kostariki donirati šest električnih gradskih autobusa kako bi obilježila treću godinu u pokretanju Kampanje za dekarbonizaciju. U julu 2022. Higer je uspješno izvršio isporuku.

Ostvarujući saradnju u borbi protiv globalnog zagrijavanja sa 38 zemalja u razvoju, Kina je do sada pokrenula preko 60 programa pomoći i održala preko 50 obuka. Danas je široko prihvaćeno da ljudi širom svijeta moraju raditi zajedno i djelovati brzo kako bi zaštitili sve krhkiji eko-sistem. Kako bi smanjila emisiju ugljika, Kina je aktivno uključena u promoviranje novih energetskih vozila. Ova zemlja se osam godina zaredom nalazi na prvom mjestu u svijetu po prodaji novih energetskih vozila.